Всяка година в края на април метеорният поток Лириди слага

...
Всяка година в края на април метеорният поток Лириди слага
Коментари Харесай

Край на "метеорната суша": Дъжд от падащи звезди през уикенда

Всяка година в края на април метеорният поток Лириди поставя завършек на " метеорната суша ", присъща за интервала от януари доникъде на месец април, заяви уеб сайтът Ъртскай.

Максимумът на метеорния поток Лириди за 2023 година ще бъде на 23 април към 04 ч. българско време, когато при доста положителни условия за наблюдения ще могат да се наброят към 18 метеора за час, сподели по този мотив за Българска телеграфна агенция физикът Пенчо Маркишки.

По принцип потокът може да се следи след 22 ч., когато неговият радиант в съзвездието Лира се издига над североизточния небосвод, а към края на нощта той е към този момент високо в небето, посочи експертът. Той е физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра „ Астрономия “ при СУ „ Св. Климент Охридски “ и създател на справочника " Гид на фена астроном ". Книжката се издава към този момент пет години от катедра " Астрономия " и съдържа информация за по-забележителни астрономически феномени през годината.

" Тази година ще имаме удобното изискване, че максимумът на потока ще настъпи към края на нощта, когато радиантът към този момент ще бъде високо. В нощта на 22 против 23 април (събота против неделя) Луната няма да затруднява наблюденията. Тя ще залезе в 23:12 ч. за София с 8% осветлен диск – като тъничък сърп. На 23 април Слънцето ще изгрее в 06:33 ч. за София и образни наблюдения ще са вероятни до към 05:20 ч. ", сподели Маркишки.

Метеорният поток Лириди е деен от към 16 до 25 април. Родителското му тяло е дългопериодичната комета C/1861 G1 (Thatcher) /Тачър/, имаща интервал 415 година За финален път тази комета е минала през своя перихелия си на 3 юни 1861 година, напомни той.

Източник: Антоанета Маркова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР