Всяка година, с настъпването на есента, въпросът как да приготвим вкусно

...
Всяка година, с
настъпването на есента, въпросът как да приготвим вкусно
Коментари Харесай

Хрупкаво зеле за зимата: Тайни и трикове за неговото приготвяне

Всяка година, с настъпването на есента, въпросът по какъв начин да приготвим вкусно и хрупкаво зеле за зимата става настоящ. Всъщност в студения сезон той е главният източник на витамини! Трудно е да се отговори еднопосочно, защото процесът на зреене е доста внимателен. Дори и на пръв взор даден нищожен фактор може да повлияе неподходящо на усета на киселото зеле.

Нека се опитаме да съберем опита на най-хубавите домакини и да разберем по какъв начин да приготвим кисело зеле, тъй че да остане хрупкаво цяла зима, а всички, които го опитат, да ни похвалят и да ни помолят за рецептата.

Вкусно хрупкаво зеле: Тайни и трикове за неговото подготвяне

За мариноване е по-добре да вземете зеле от междинни или късни сортове. Зелето не би трябвало да замръзва, другояче ще омекне. Стъблото на разреза би трябвало да е ярко. Колкото по-светъл е цветът на зелевите листа, толкоз повече захар съдържат те.
Ферментацията би трябвало да се случва единствено на растящата луна, в идеалния случай на 5-ти или 6-и ден след новолунието. Ферментиралото зеле в тези дни ще бъде сочно и хрупкаво.


Трябва да се прибавят малко моркови, за 3-литров буркан не повече от един, в противоположен случай зелето ще стане меко.


За 1 кг зеле би трябвало да добавите към 20 грама сол (в никакъв случай не е йодирана, в противоположен случай зелето ще стане меко).


Препоръчва се ферментиране на зелето в стъклен, пластмасов или емайлиран съд. Не използвайте железни съдове. Контактът на зелето с метал ще докара до утежняване на усета му.


Можете да добавите малко корен от хрян към зелето – танините от него ще влязат в зелето и няма да му разрешат да омекне.


За да извършите хрупкаво зеле, се предлага процесът на ферментация да стартира при стайна температура и да се приключи при почти 0 ° C.

Рецепта за хрупкаво зеле в саламура

За да получите хрупкаво зеле, го сварете в саламура. Особеността е, че съгласно тази рецепта зелето не е належащо да се намачква, с цел да отдели сок.

Необходими съставки:

2-2,5 кг зеле1 среден морков3-4 дафинови листачерен пипер или други подправки на усет

За саламурата:

1,5 л вода40-50 грама сол2 супени лъжици захар

Начин на подготвяне:

Пригответе саламурата, като разтворите солта и захарта в топла преварена вода.Отстранете горните зелени и развалени листа от главите. Разделете всяка глава на 4 елементи.Нарежете зелето, след отделянето на стеблата. Настържете моркова на едро ренде.Смесете зелето с морковите.Прехвърлете в чист буркан, подправете малко. Между пластовете сложете няколко дафинови листа и черен пипер.Изсипете саламурата в буркана, тъй че да покрие изцяло зелето.Покрийте буркана с похлупак, само че не затягайте. Сложете го в купа, тъй като по време на ферментацията саламурата ще се вдигне и може да прелее.Оставете зелето в кухнята за 2-3 дни. Ще видите, че горният пласт зеле ще се покрие със саламура. От време на време е належащо да се отделят формираните газове от зелето, в противоположен случай то ще бъде горчиво.За да подобрите усета, можете да добавите семена от копър или пресни червени боровинки. Ще се получи доста вкусно хрупкаво зеле. Можете да започнете да го ядете след седмица.

Интересен факт: заради съществуването на кисело зеле на борда на корабите си, по време на пътешествията си Джеймс Кук не изгубил нито един член на екипажа си. И нищо чудно – в киселото зеле има повече витамин С, в сравнение с в лимона!

В допълнение освен витамин С киселото зеле съдържа витамини B, K, U и PP. Благодарение на метода на готвене, при който продуктът не се загрява, всички витамини се запазват изцяло и не губят свойствата си даже 8–10 месеца след „ узряването “ на зелето.

От кисело зеле можете да извършите разнообразни салати, гарнитура или просто да го подправите с олио и да го сервирате.

Вижте още: Мързеливи кнедли с картофи без месене на тесто

Приятен вкус с това сочно, хрупкаво и с приятна киселинност зеле за зимата!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР