Всяка година се дават повече пари за здравеопазване, но то

...
Всяка година се дават повече пари за здравеопазване, но то
Коментари Харесай

Симеон Дянков с рецепта как да се оправи здравеопазването

Всяка година се дават повече пари за опазване на здравето, само че то не се усъвършенства. Така някогашният финансов министър на Бойко Борисов Симеон Дянков разяснява бюджета на НЗОК за следващата година и настояването за несъгласие на мораториума за нови медикаменти.

„ В Бюджет 2018 за следващ път се дават спомагателни пари, близо 400 млн. лв. в допълнение по отношение на предходните години. А единствено за последните седем години са дадени близо 2,5 милиарда лева повече пари. Системата ги усвоява, само че опазването на здравето не се усъвършенства. Докато имаме някогашен финансист, който е здравен министър, имаше най-малко някаква вяра, че ще може цялата система да се преразгледа. А не такива частични ограничения, с цел да се каже, че няма да има нови лечебни заведения, няма да има нови медикаменти. Това съгласно мен не е добра стъпка”, съобщи Дянков пред "Здравей, България " по NOVA.

В момента той е у нас, а живе в Англия. Веднъж на три месеца идва до страната. Именно по негово време бяха заменени най-вече здравни министри.

6 министри и 5 шефове на НЗОК зад 10-годишния неуспех

ЗА 8 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛА 10 РАЗЛИЧНИ МИНИСТРИ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. ВИЖТЕ В СНИМКИ ЗАЩО БЯХА СМЕНЯНИ

„ Мораториумът върху медикаментите за мен е неточност. И то по-скоро не е неточност, а демонстрира, че по-общата политика в опазването на здравето продължава да липсва”, добави той.

„ В системата на опазването на здравето, даже в тежките години на икономическа рецесия, по 300-400 млн. лева в допълнение влизаха в системата, само че някак си качеството не се усъвършенства.

Затова би трябвало да се огледа клинична пътека

по клинична пътека. Да се види къде има задоволително пари и къде няма”, разяснява Симеон Дянков.

От 2008 година е изработен разбор, с който да се регламентира системата, а не с мораториум. По думите му ние губим добра година за промяна и изрече отчаяние, че въпреки отпред да е финансист - Кирил Ананиев, системата не се усъвършенства.

Това е неверна политика за мораториума, уточни той.

Ние сме при започване на 7 положителни стопански години, добави специалистът, чието изявление за постната пица се цитира всяка година при изработката на новия бюджет.

По думите му Северна България се обезлюдява.

„ Като се стигне до един стадий, в който няма към този момент задоволително хора, каквото и да правиш към този момент, каквито и автомагистрали да строиш, няма да се върнат хората. Тогава става огромен демографски и стопански срив в Северна България и се фокусираме върху София, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Но в Северна България стопанската система липсва”, сподели още Симеон Дянков.

И предвижда: „ Пред нас има най-малко три-четири години с добър стопански напредък сред 3 и 5 %. Но те се създават главно в София, Бургас, Стара Загора, в Южна България. Какво би трябвало да се направи? Да се гледа област по област”.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР