Всяка година програмата За жените в науката избира и награждава

...
Всяка година програмата За жените в науката избира и награждава
Коментари Харесай

За жените в науката даде стипендии на 3 българки

Всяка година програмата " За дамите в науката " избира и награждава три българки, учени в областта на естествените науки, със стипендия от 5 000 евро, с цел да им помогне да осъществят своите научни планове и да ги накара да повярват в себе си.
" Светът има потребност от просвета, а науката има потребност от дами " , е главният девиз на основателите на самодейността – " Лореал " и ЮНЕСКО ". " За дамите в науката " продължава да бъде единствената стратегия в света, към този момент 20 години, основана да отдава заслуженото самопризнание на дамите в науката, които с работата си способстват за развиването на науката. Тази стратегия цели да помогне за повишение броя на дамите, които се работят в тази област. Според данни на ЮНЕСКО единствено 28% от откривателите в света са дами и единствено 3% от научните нобелови награди са били присъждани на дами. Това е една от аргументите за основаването на програмата " За дамите в науката ", която е ангажирана с идеята да усилят броя на тези дами. Всяка година посредством програмата двете организации поддържат и предизвикват още повече млади дами да изберат нелекия път на научната кариера, оказват им помощ в изследователските им планове и отдават заслушено самопризнание за достиженията им.
На публична гала в ауалата на Софийския университет бяха наградени тазгодишните победителки. Ето ги и тях!

Д-р Изабела Генова
Нейните достижения са почтени напълно скоро да се подреди сред лауреатите на Нобеловите награди. Дейността и е ориентирана към създаването и дизайна на нови наноструктурирани порести композитни материали на основата на дейни въглени, силикати и железни оксиди с евентуално приложение като катализатори за приемане на различни горива.

Д-р Кирилка Младенова
Втората стипендиантка е доктор Кирилка Младенова, която изследва взаимоотношенията на бестрофин-1 със мембранни структури и въздействие на експресията му върху епителните кафези. Тя работи от 4 години в научната сфера и сега е основен помощник в Катедра " Биохимия " на Биологически факултет на СУ " Св. Климент Охридски ".
Д-р Наталия Бухова
Третата премия е за доктор Наталия Бухова, която е създател на повече от 20 публикации в интернационалните списания и е взела участие в редица национални и интернационалните конференции. Научните й ползи са ориентирани към проучвания на фундаментални процеси при поляризационен холографски запис в нанокомпозитни материали на основата на азополимери.
На церемонията участва вицепрезидентът на България Илияна Йотова, която поздрави стипендиантките.

Снимки: Actualno.com/Милена Славкова
" За мен през днешния ден е в действителност един превъзходен празник. Днес ние даваме оценка на едни невероятни дами, млади дами, които са дръзнали да се занимават с просвета, през днешния ден, когато в България това е извънредно мъчно. Сега е времето и да се замислим дали сме задоволително почтени за тези млади дами. Ние като страна, ние като ръководство и ние като жители, тъй като е реалност, че през днешния ден за просвета се дават доста малко пари ", съобщи Йотова.
" Много мъчно е през днешния ден да си жена, доста мъчно е да се бориш в науката, както и политиката. Единственото нещо, което ние дамите би трябвало да мислим, когато се занимаваме с просвета и политика, е това до какъв брой можем да го вършим, а не да мислим за пълноправие и за другите неща, които за жалост не постоянно са ни дадени ", сподели още Йотова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР