Всяка година празникът на Успението на Божията майка изпълва душите

...
Всяка година празникът на Успението на Божията майка изпълва душите
Коментари Харесай

Неофит с призив: Да се помолим на Богородица да спре агресията и войните

Всяка година празникът на Успението на Божията майка изпълва душите и сърцата ни с чиста духовна наслада и надълбоко страхопочитание пред дивния Божи промисъл за света и индивида, пред тайната на осъщественото от Господа възмездие и избавление на човешкия жанр. Това се показва в послание на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Успение Богородично.

В днешния ден стореното от Господ Иисус Христос за нас е засвидетелствано в живота на онази, която след Него е почитана от цялата Църква – земна и небесна, като пръв плод на тайнството на богочовечеството. Днес тридневна в небесата се възнася тази, която единствена от всички индивиди откри берекет у Бога, с цел да взе участие в това свещенодействие. Да стане майка по плът на Божия Син, по този начин щото Той да стане и Син Човешки, и по този метод цялото човечество да бъде избавено от проклятието на гибелта.

Днес в небесата се въздига тази, която нямаше дял в гибелта и тлението, тъй като поради чистия си живот и безусловната си обич към Бога беше определена, с цел да вмести Невместимия: „ Днес небесата разтварят глъбини и одобряват родилата Този, Когото целият свят не може да вмести, а земята, като им отстъпва източника на Живота, с благословение и великолепие се украсява “ (Слава, гл. 5, на Утринната на Успение Богородично).

Чистотата и светостта на Пресвета Богородица ще остават постоянно пример за всеки, който чисто търси пътя към Бога и Неговото постоянно избавление. Този само правилен път към живота тя извървя първа от всички – отдадена Богу още от майчина вътрешност, напълно отрекла се от себе си и от всичката земна суетност, в свято смирение към Божията свята и съвършена воля, и по тази причина тя остава вечно „ по-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите “ и облажавана от всички родове (срв. Лука 1:48). Затова и към нея всеки път ще се насочат молебствия и моления, тъй като тя остава вечно посредница сред Бога и целия човешки жанр и нейното молитвено посредничество е по-силно от всяко друго, се показва в обръщението.

Нека старателно да търсим и просим това могъщо нейно посредничество! Да призоваваме Пречистата да измолва от своя възвишен Син мир и берекет за целия свят, богатства воля сред всички индивиди и преустановяване на всяко човеконенавистничество и богоборчество, опетняващи Божия облик в нас. Да я молим да разгръща над целия свят своя Покров, с цел да предотвратява всяка експанзия и войнолюбие, изключително когато те засягат братя по религия и жанр – нещо, което с болежка и свити сърца следим с месеци и за чието преустановяване насочваме всеки ден нашите горещи молебствия към Бога, написа още в обръщението.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР