Всяка година около 12 000 души с увреждания у нас

...
Всяка година около 12 000 души с увреждания у нас
Коментари Харесай

Експерти: Законови промени трябва да улеснят наемането на хора с увреждания

Всяка година към 12 000 души с увреждания у нас постъпват на работа посредством Агенцията по заетостта. Около 7000 са работодателите, публично вписани в регистъра, съобщи Българска национална телевизия.

Как да се обезпечи трайна претовареност за хората с увреждания – това разискват на народен конгрес край Варна представители на държавния, общинския и неправителствения бранш.

Механизмите, по които страната поддържа работодателите да наемат хора с увреждания, са извънредно неефективни и остарели, считат специалистите.

„ Работодателите би трябвало да бъдат разтоварени от някои административни неща, останали от преди, тъй като те основават спънки и психически нарушавания да се наеме или не човек “, безапелационен е Георги Георгиев, ръководител на Националния алианс на хората с увреждания. По думите му, трябват не толкоз наложителни механизми, а подкрепящи и стимулиращи този развой.

„ Трябва да бъдат подкрепени ограниченията и механизмите за съответно работно място. Процедурите са тежки и тромави за обществените предприятия, а за работодателите лишават и доста време. Освен това, стратегиите не обезпечават трайна претовареност на хората с увреждания. В момента има работодатели, които не употребяват обществена поддръжка точно поради тежките административни процедури. Не бива да третираме хората с увреждания като част от популацията, към което би трябвало да има някакво особено отношение, Те би трябвало да бъдат наедно с всички служащи, те би трябвало да имат собствен принос в процеса на трудовото си присъединяване и да имат обикновено присъединяване, както всички трудови хора “, безапелационен е той.

Агенцията по заетостта има специфични екипи и към всеки случай се подхожда самостоятелно.

„ За нас е значима тяхната продуктивност, а не това, което написа в ТЕЛК-а. Напротив, разчитаме на тяхната дарба да вършат каквото могат, с цел да им предложим подобаваща работа “, споделя Кремена Калчева от Агенцията по заетостта.

Според специалистите от ден на ден работодатели наемат хора с увреждания. Държавата финансира едвам 5% от тях. Останалите наемат хора с увреждания за своя сметка и с схващане към потребностите им.

„ Не постоянно обаче е елементарно такива хора да се приспособяват бързо към работната среда – нужен е наставник, подобаващи условия, специфичен превоз “, означават от организацията.

Оттам са безапелационни, че са нужни промени в Закона за хората с увреждания и в Закона за поощряване на заетостта. А упованията са това да стане още тази година.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР