Всяка година на този ден светът празнува зараждането на светлата

...
Всяка година на този ден светът празнува зараждането на светлата
Коментари Харесай

Варна ще отбележи 23 юни - Световен ден на Олимпизма

Всяка година на този ден светът чества зараждането на светлата искра на олимпизма. Организираните на тази дата спортни събития носят заряда и духа на Олимпийските полезности и идеали за съвършенство, мир, почитание и почтена игра.

Във Варна този ден ще бъде маркиран от 10.00 ч. на алеята на Олимпийската популярност в Морската градина с шествие на възпитаници от Спортно учебно заведение и среща със спортисти, взели участие на Олимпийски игри. Мотото на Световният ден на Олимпизма тази година е „ Световен мир “!
Международният ден на Олимпизма се празнува с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948г. На тази дата през 1896г. в Сорбоната (Париж) по самодейност на барон Пиер дьо Кубертен е учреден МОК. Тогава се взема решение за възраждането на Олимпийските игри, като България е една от 14-те страни, взели участие в първата съвременна Олимпиада в Атина през 1896 година

Ето какво споделя барон Пиер дьо Кубертен за олимпизма:

„ Олимпизмът възвеличава и съчетава в едно уравновесено цяло качествата на тялото, мозъка и волята “

Вярвайки, че единствено по-добрите хора могат да създадат света по-добър, барон Пиер дьо Кубертен посвещава живота си на възраждането на това, което и в Древността, и в наши дни, съумява да накара света въпреки и за малко да живее в мир, единен от спорта.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР