Всяка година на 29 юли светът отбелязва Международния ден на

...
Всяка година на 29 юли светът отбелязва Международния ден на
Коментари Харесай

Светът отбелязва днес Международния ден на тигъра

Всяка година на 29 юли светът отбелязва Международния ден на тигъра, основан от Международния конгрес по въпросите на опазването на тигъра на Земята, съобщи ТАСС.

Форумът се организира от 21 до 24 ноември 2010 година в Санкт Петербург, като в него участваха представители на 13 страни, чиято територия е населявана от тези хищници.

Тогава беше призната и Глобалната стратегия за възобновяване числеността на тигрите, предвиждаща до 2022 година да се усили двукратно техният брой, загатва Българска телеграфна агенция.

Рядък суматрански тигър се роди в зоопарк в Полша

За пръв път Международният ден на тигъра беше маркиран през 2011 година. Той се организира за информиране и привличане на вниманието на обществеността по проблемите на изгубването и защитата на типа. На този ден се организират разнородни мероприятия в доста страни - тематични изложения, телевизионни излъчвания, екскурзии в зоопаркове, благотворителни и просветни акции.

По информация на Световния фонд за дивата природа при започване на 20 век е имало към 100 хиляди тигъра. Към 2010 година тяхната популация е била съкратена с над 95 на 100, достигайки 3,2 хиляди екземпляра. Тези животни са изгубили 93 % от своя натурален хабитат вследствие обезлесяването и освобождение на площи за селскостопанска активност.

Понастоящем ситуацията на тези хищници се стабилизира и тяхната бройка постепенно стартира да се усилва. Първата страна, която удвои популацията на своите тигри, беше Непал - за девет години тя набъбна от 121 на 235 екземпляра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР