Всяка година на 18-ти октомври Православната църква чества света великомъченица

...
Всяка година на 18-ти октомври Православната църква чества света великомъченица
Коментари Харесай

Днес почитаме св. Лука и българската светица Злата Мъгленска

Всяка година на 18-ти октомври Православната черква празнува света великомъченица Злата Мъгленска и свети Лука.

На тозиден, през 1795 година е обесена Злата Мъгленска след свиреп изтезания от османците, поради отхвърли ѝ да одобри мохамеданството.

Злата има още три сестри. Още от дребна се отличавала с рядка хубост, покорност и непоклатима религия в Господ. Според житието на светицата млад турчин я отвлякъл и изискал да се отхвърли от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила даже пред молбите на околните си да се отхвърли от християнската религия. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а по-късно я обесили.По-късно Злата Мъгленска е канонизирана за светица.

На този ден църквата уважава и паметта на св. деятел и евангелист Лука.

Той е един от 70-те апостоли и създател на третото евангелие от четирите древен книги от Новия завет (Евангелие от Лука). Той е доктор и другар на деятел Павел. Смята се, че е грък по генезис, родом от Антиохия, от ненабожно семейство.

Предание твърди, че деятел Лука е бил пристрастен от живописта и че за първи път е нарисувал иконите на Христос, света Богородица и на апостолите Петър и Павел.

Тези икони стават образец и модел на всички по-късни икони, защото деятел Лука се счита за учредител на християнската иконопис.

На 18-ти октомври имен ден честват всички, носещи имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Лука, Лукан и производните им.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР