Всяка година на 15 август честваме Голяма Богородица по нов

...
Всяка година на 15 август честваме Голяма Богородица по нов
Коментари Харесай

Голяма Богородица е! Черпят 22 красиви имена, ето какво повеляват традициите и обичаите

Всяка година на 15 август честваме Голяма Богородица по нов жанр. По остарял жанр празникът се пада на 28 август.
Той принадлежи към дванадесетте най-големи християнски празници. Предшества се от непоколебим пост.
Думата „ успение “ значи кротичък край. На този ден християните честват възнесението на Божията майка към небето и нейното обединяването с Бога.
Успение Богородично символизира края на земния живот на Света Богородица - Майка на Исус Христос.
Според легендата три дни преди гибелта си Божията майка имала привидение. Пред нея се появява архангел Гавриил, който я предизвестява за началото на нейния небесен живот. В знак на удостоверение на наличието си и на достоверността на това, което е споделил, той ѝ подарява палмова клонка.
В посочения от него ден апостолите, проповядващи в разнообразни страни, се събират в Йерусалим, с цел да се сбогуват с Божията майка и да я погребат. А самият Исус Христос, съпроводен от душите на праведниците, ангели и архангели, слиза на земята, с цел да вземе тялото и душата на Божията майка, защото тя е поискала да го види преди да напусне този свят.
Дева Мария е била заровена в пещера наоколо до Гетсимания, чийто вход е бил затворен с огромен камък. Единствено деятел Тома просрочен за погребението. Пристигайки по-късно, той вижда единствено плащаницата на възкръсналата Божия майка.

Значение на празника
Успение Богородично За доста хора празнуването на деня на гибелта на Божията майка може да наподобява необичайно, тъй като този ден е обвързван с тъга, болежка и загуба. Но християнската религия преглежда гибелта като тестване, което всеки би трябвало да премине, с цел да си обезпечи безконечен живот. Съответно Успение Богородично се смята за празник, а не за мотив за горест, тъй като на този ден Божията майка се събира още веднъж със сина си.

Традиции на Голяма Богородица
На Успение Богородично християните наложително вървят на черква. В предишното на този празник са се освещавали семената и пшеничните класове от новата годишна продукция.
В църквата би трябвало да запалите свещ за всички свои родственици, както и да се помолите за здравето на най-близките си хора, изключително на децата. На този ден се палят свещи и за умрелите близки. Жените носят блага в църквата - обредни пити, кърпи, цветя и оставят пари за здраве.
Света Богородица е закрилница на майките, бременните дами, децата и фамилното огнище. Затова на този ден молебствия към нея насочат дами, които не могат да заченат, майки, неомъжени девойки и всеки който търси излекуване или решение на житейските си проблеми. Добре е вечерта против 15 август да се преспи в храм с името на Божията майка. Вярва се, че болните оздравяват, откакто го създадат.
Денят е подобаващ за предоставяне на курбан за здраве и изобилие, за събиране със фамилията.
У нас в църквата "Успение Богородично ", в Арбанашкия манастир "Света Богородица " се намира една от чудотворните икони на Божията майка. Бездетните дами, които насочат молебствия пред нея, зачеват по-късно.
На Голяма Богородица пред тази икона се покланят хора от цялата страна. Според поверието чудото спохожда единствено тези, които рано сутринта зърнат чудотворната икона на Божията майка.
По традиция на Голяма Богородица на трапезата би трябвало да участва празнична питка, приготвена от осветено брашно, варено жито, царевица и пилешко месо. Задължително е на този ден да се употребява любеница и грозде.
Някога предците ни са приготвяли зимнина на празника.

Какво не може да се направи на Успение Богородично?
На Голяма Богородица избягвайте кавгите, изключително със фамилията и околните ви другари. Не отхвърляйте помощ на никого - пробвайте се да помогнете на всеки, който ви помоли за това.
На Успение Богородично никой не би трябвало да работи.

Суеверия, свързани с Успение Богородично
Нашите предшественици са вярвали, че на този не би трябвало да вървим боси, изключително върху покритата с роса трева, която е знак на сълзите на Пресвета Богородица. Затова, вървейки през нея, човек може да си навлече заболявания и злощастие.
На този ден не би трябвало да се носят остарели или неуместни обувки. В противоположен случай бъдещият ви живот ще бъде изпълнен с разнообразни компликации и проблеми.
Рано заран на Успение Богородично неомъжените девойки не би трябвало да приказват с никого. Преди да го създадат те би трябвало да измият лицето си със студена вода, като три пъти произнесат следните думи: "Пресвета Богородице, ти увенча всички, сплоти фамилии, помогни ми да намеря своя младоженец. В името на Отца, Сина и Светия Дух. Амин! ".

Поличби, свързани с времето
Ако в небето се появи дъга - есента дава обещание да бъде топла. Ако денят е топъл - късната есен ще е хладна.
Ако вали дъжд - идната година ще бъде плодородна.
Ако видите слана на този ден, студената есен ще настъпи бързо.
Мъглата на този ден вещае богата годишна продукция от гъби.

На Голяма Богородица имен ден честват: Мария, Мариян/а, Мариан/а, Мара, Марилена, Борис/а, Божан/а, Богдан/а, Богомил/а, Божидар, Божил/а, Боян/а, Богомир/а.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР