Всяка година между 55 000 и 65 000 жени раждат

...
Всяка година между 55 000 и 65 000 жени раждат
Коментари Харесай

11 препоръки за позитивно раждане, които веднага можем да изпълним

Всяка година сред 55 000 и 65 000 дами раждат деца у нас. Поне половината от тях стават обект на остарели и отхвърлени родилни практики –  " способ на Кристелер " (известен измежду родилките като " скачане по корема " ), рутинна епизиотомия и възбрана за пиянство на вода. Всяка трета родилка е подложена на оперативна интервенция, без това да е належащо. Тревожната информацията обобщават от Мрежа за модерна родилна грижа. Това са група хора, ангажирани с правата на раждащата жена и с практиките, които се ползват в българската родилна грижа.

Тяхното наблюдаване е, че майчиното и детското опазване на здравето в България не дават отговор на интернационалните стандарти по акушерство и неонатология. Събрали са се като организация точно с цел да работят интензивно за смяна и осъвременяване на настоящите практики в сферата. Добро начало на този развой е даването на цялостния лист с рекомендации на Световната здравна организация (СЗО) за водене на нeусложнено раждане. Целта е повече от идеална –позитивно преживяване на раждането от страна на всички забъркани - майка, бебе, татко, близки и медицински личен състав.

Препоръките на СЗО са общо 56, само че ето 11 от тях, които си коства да разпространите незабавно с всички свои бременни приятелки или да залепите на видно място у дома, в случай че скоро очаквате дете. Възможно е в родилното да ви откажат част от тях, по тази причина е хубаво да знаете, че не просто имате това право, ами и че е целесъобразно да го получите.

- Препоръчва се всички дами да са с компаньон от началото до края на раждането.

- Препоръчва се бременните дами да получават грижи от позната акушерка (или екип от акушерки) по време на цялата бременност, раждане и интервала по-късно.

- Препоръчва се потреблението на техники за релаксация, в това число последователно разпределяне на мускулите, дишане, музика, медитация, масаж и компреси.

- Не се предлага използването на средства за усилване на контракциите.

- Препоръчва се приемът на вода и течности по време на раждане при дами с невисок риск.

- Препоръчва се дамите с невисок риск да се движат и да заемат изправена позиция по време на контракции и раждане.

- Не се предлага рутинно или свободно потребление на епизиотомия при дами, които са почнали непринудено вагинално раждане.

- Не се предлага мануален напън за улеснение на раждането.

- Отложеното клампиране на пъпната шнур (не по-рано от 1 минута след раждане) се предлага за по-добри резултати за здравето на майката и бебето.

- Новородени без затруднения би трябвало да бъдат в контакт кожа-до-кожа с майките си по време на първия час след раждането, с цел да се избегне хипотермия и да се насърчи кърменето.

- Майката и бебето не трябва да се разделят в разнообразни стаи.

Ето и цялостния лист с рекомендации.

Дано не сте единствените, които сте го чели, когато контракциите стартират. Иначе главният съвет е ясен – дишайте! Смело! Издишайте! Повторете.
Спрете да се оплаквате. Мозъкът ви се трансформира!

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР