Всяка година гледаме един и същи диалог – синдикатите искат

...
Всяка година гледаме един и същи диалог – синдикатите искат
Коментари Харесай

Иван Нейков: Липсват инструменти, с които да изпращаме сигнал към работната сила



„ Всяка година гледаме един и същи разговор – синдикатите желаят по-висока минимална работна заплата, работодателите възразяват, най-после министърът на финансите вади молива и споделя – толкоз . Вероятно сходен сюжет ще има и при актуализацията на бюджета. Но това е филм, който знаем по какъв начин ще приключи – всички са недоволни. Защото никой не схваща за какво е тъкмо толкоз минималната работна заплата “.

Това сподели пред БНР Иван Нейков, шеф на Балканския институт по труда и обществената политика и някогашен обществен министър.

И напомни, че би трябвало да се одобри механизъм за установяване на МРЗ , а не въз основата на оценка на едната или на другата страна в полемиката и по-късно по решение на страната.

„ Трябва да има аршин, формула . А такава формула има – специфична спогодба на Международната организация на труда за МРЗ, която България е утвърдила. Ние не си изпълняваме интернационалния ангажимент “.

В предаването „ Нещо повече “ той уточни, че в българската процедура за оценка на труда разполагаме с един инструмент – МРЗ .

„ Нима не е необходим инструмент, който да предизвиква хората да покачват квалификацията си… Липсват ни принадлежности, с които да изпращаме сигнал към работната мощ – да им споделяме – в случай че си увеличите подготовка, в случай че се преквалифицирате, това ще докара до по-висока цена на вашия труд, тъй като сте по-производителни. Оттук би трябвало да се тръгне и това да се заложи в МРЗ. Какъв е нейният размер предвид на прехрана на живота и стопански знаци “.

Той уточни, че рецесиите, през които прекосяваме, ще водят до обедняване макар всички ограничения, които ще се вземат .

„ Най-голямото предизвикателство пред обществената политика на държавното управление е да дефинира най-рисковите групи, с цел да насочи поддръжката натам “.

Интервюто с Иван Нейков можете да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР