Всяка година Българският дарителски форум () прави проучване за конкретни

...
Всяка година Българският дарителски форум () прави проучване за конкретни
Коментари Харесай

Бизнесът у нас насърчава дългосрочни и устойчиви инициативи и не дарява само при кризи

Всяка година Българският дарителски конгрес () прави изследване за съответни дарителски практики и за това какви са трендовете за развиване на филантропията в страната.

От последния разбор, който се базира на публични данни, само че включва и национално представително изследване за публичните настройки, изпълнителният шеф на Фонда Теодора Бакърджиева показа няколко съществени извода.

Бизнесът, като обществено виновен и зает, продължава да има водещо място по мярка предоставени средства по разнообразни дела.

" Това е предстоящо, защото бизнесите, изключително тези, които са част от огромни интернационалните корпоративни фамилии, а и сполучливият локален бизнес, имат лидерска позиция за въвеждане на положителни бизнес модели ", отбелязва Бакърджиева.

По мнението й се следи все по-отговорно държание на бизнеса към обществото ни.

" Ако до преди години приемахме за обикновено бизнесът да откликва и да подарява единствено по огромни християнски празници като Коледа и Великден, към този момент следим практики, с които се вижда по какъв начин виновният бизнес осъзнато е взел решение да поддържа дълготрайно смяна в съответни сфери и политики. Като това държание не е единствено в отговор на проблематични обстановки, а и за поощряване на устойчиви и дълготрайни начинания и планове ", добави тя.

Пример за такава дълготрайна, устойчива самодейност е програмата " за по-добър живот " на Лидл България, която се организира в пет поредни години. Най-голямата обществено виновна самодейност на ритейлъра поддържа обществено значими цивилен планове, като главната цел е постигането на по-качествен и пълностоен метод на живот в цялата страна.

В първите пет издания компанията финансира с общ фонд от 915 000 лв. 119 вдъхновяващи цивилен плана в региона на образованието, околната среда, културата и историческото завещание. За този интервал въздействието им съумява да доближи до над половин милион българи от 58 градове и села в цялата страна.

Голяма част от финансираните планове не престават да оказват позитивно влияние в своите общности и до през днешния ден, а броят на бенефициентите пораства всеки ден.

От тази година програмата се назовава " Ти и Lidl за нашето на следващия ден " и по нея ще може да се кандидатства от 18 септември до 28 октомври , като с изключение на сдружения, фондации, организации с нестопанска цел, читалища и учебни настоятелства, към този момент могат да вземат участие и младежи под 18- годишна възраст , както и медии и публицисти.

Всички критерии и форми за кандидатстване ще бъдат качени в особено основаната за случая.

Сферите, в които може да се кандидатства, са пет, три от които са нови. #BeFair е ориентирана към планове за обществена правдивост и тъждество. #BeActive е за начинания, свързани с дейния метод на живот, като ще обгръща както дейности за възстановяване на физическото здраве, по този начин и такива, разрастващи гражданската интензивност и възстановяване на публичната среда.

#BeVocal ще поддържа медийни и журналистически планове, с цел да подкрепя популяризирането на гражданската сила в страната и положителните образци. Запазени са областите #BeGreen за запазване на околната среда и #BeLocal за просвета и историческо завещание.

В досегашните издания на програмата е имало и тематична област " Образование ", само че от тази година се чака тя да бъде преплетена като водоравен принцип във всички останали области.

За набирането на средства във фонда за финансиране на програмата Лидл България ще отделя не по 3 ст., както е било до момента, а по 5 ст. за всеки касов бон в магазините на веригата. Периодът за фондосъбирането ще е от 18 септември до 18 октомври 2023 година

Всички изброени промени, част от трансформацията на самодейността, идват като резултат от допитване, което Лидл България организира както измежду организации, които са подкрепяли, по този начин и измежду начинания, които досега не са успявали да получат финансиране.

Целият развой - допитване, резултати и подхванати промени, е изцяло открит и транспарантен. Този метод на компанията Теодора Бакърджиева дефинира като реформаторски. Според нея това е запас, който може да бъде употребен от всички, които желаят по логичен метод да провеждат обществено виновните си стратегии.

" Не би трябвало да забравяме, че в основата на дарителството разменната монета е доверието. За да не го губим, и едната, и другата страна следва да бъдат по-осъзнати ", безапелационна е директорката на Българския дарителски конгрес.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР