Всяка екзопланета е специална по своему, но новооткрита екзопланета, намираща

...
Всяка екзопланета е специална по своему, но новооткрита екзопланета, намираща
Коментари Харесай

Откриха „Земя Пи“, завъртаща се около своята звезда на всеки 3.14 дни

Всяка екзопланета е специфична по своему, само че новооткрита екзопланета, намираща се на 186 светлинни години от нас, несъмнено се откроява. Това е относително дребен свят (горе-долу колкото Земята), който обикаля към своята звезда единствено за 3.14 дни.

Това е извънредно покрай математическата константа π (Пи) – цифрата, което разказва отношението сред дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Ето за какво макар че формалното име на планетата е K2-315b, нейният прякор е Земята π.

Процесът по откриването на тази планета продължи няколко години. Първите подмятания за съществуването ѝ се появиха през 2017-а, когато телескопът „ Кеплер “ (мир на праха му) организираше своята втора (удължена) задача.

В светлината на едно малко и мъждиво алено джудже, наречено K2-315 (едва 20 % от размера на Слънцето), „ Кеплер “ засече 20 дребни „ пролуки “, протичащи се на равни шпации. Това е главният метод, по който астрономите търсят екзопланети – сходни пролуки постоянно значат, че планета пресича пътя сред нас и въпросната звезда (транзит). Тези преноси се регистрират като доста леки вариации в звездната светлина.

Отчитането на тези пролуки обаче не е задоволително, с цел да се удостовери съществуването на екзопланета. Ето за какво при започване на 2020-а астрономът Парджвал Нираула и неговите сътрудници вземат решение да проучат звездата по-внимателно благодарение на SPECULOOS. SPECULOOS съставлява мрежа от телескопи, работещи дружно с една-една едничка цел – да търсят екзопланети с размера на Земята, намиращи се към бледи червени джуджета.

Изследователите правят три наблюдения на K2-315 – през февруари, март и май. В рамките на тях те засичат още три пролуки и получават информация за спектъра на звездата посредством инструмента HIRES на обсерваторията „ У. М. Кек “.

Пролуките са изцяло консистентни с 3.14-дневния интервал, засечен от „ Кеплер “ преди 3 години. Спектърът на звездата пък удостоверява, че пролуките в действителност са резултат от преноса на екзопланета.

Можем да научим доста неща от тези звездни преноси. Само от светлината, която се затъмнява, разбираме какъв брой огромна е самата екзопланета. Според Нираула и сътрудниците му K2-315b е към 95 % от размера на Земята.

Съдейки по този размер, можем да предположим, че светът най-вероятно е каменист – като Земята, Венера, Меркурий и Марс, само че не можем да отхвърлим и други евентуални благоприятни условия. За да сме изцяло сигурни, би трябвало да създадем Доплерова спектроскопия.

Няма късмет обаче планетата да е обитаема. Това, че орбитата на K2-315b е 3.14 дни, значи, че екзопланетата се движи с невероятните 81 км/с (за информация – орбиталната скорост на Земята е 29.78 км/с). Освен това светът е толкоз покрай звездата, че температурите на повърхността евентуално доближават до 177 градуса по Целзий.

Изследването е оповестено в The Astronomical Journal .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР