Всяка домакиня знае - вкусът на ястието е различен според

...
Всяка домакиня знае - вкусът на ястието е различен според
Коментари Харесай

Дядо ми подсказа как винаги да избирам прясното месо в магазина

Всяка стопанка знае - усетът на ястието е друг съгласно това дали месото е прясно, или към този момент е обитавало във фризер. Размразеното месо няма да ви навреди. Но усетът му несъмнено не е като на прясното. За страдание, има много магазини, в които смесват двата типа (правят го, с цел да се отърват от застояла стока, чиято валидност изтича). Можем ли да разберем по кое време търговецът ни " пързаля " и по какъв начин да се ориентираме? Ето няколко съвета: 

Прясното и незамразявано месо, до момента в който стои на витрината, хваща лека засъхнала бледорозова коричка. 

Ако е във вакуумна опаковка, вижте къде е подложен етикетът. Ако той е отвътре, добре, само че в случай че е лепнат от горната страна и се е намокрил, евентуално котлетите са обитавали във фризер. 

Цветът на прясното говеждо месо е червен до лилаво-червен, на телешкото е червен, а на свинското - розово-червен. Ако месото ви тъмнее или е преленоалено, това е неприятен симптом.

Текстурата и еластичността също са показателни. Натиснете с пръст месото. Ако е прясно, откакто махнете пръста, вдлъбнатината ще се запълни и месото ще одобри същата форма от преди натискането. Старото и замразявано месо ще остане с вдлъбнатината.

При рязане прясното месо е изсъхнало и плътно и отделя напълно малко кръв, размразеното отделя повече кръв и слуз, а в случай че и лепне, значи е доста престояло.
 Цял живот сме държали неверно яйцата в хладилника, ето по какъв начин е вярно Цял живот сме държали неверно яйцата в хладилника, ето по какъв начин е вярно
За да имат висока хранителна стойност и качество, яйцата наложително се съхраняват в ледник. Най-добре ги подреждайте със подострен...

Имайте поради, че вносното месо съвсем постоянно е замразявано - въпреки всичко идва отдалече.

Лоши практики

Някои производители придават " прохлада " на цвета, като прибавят нитрити. Можем да се досетим за това обаче едвам когато сготвим месото - в случай че вместо с кафяв тен то си остане алено, все едно не е изпечено, най-вероятно е „ поено ” с оцветители.

Нерядко под етикета " прясно охладено ” в действителност се предлага надълбоко замразено отпреди месеци месо, което е било размразено в склада на магазина, пуснато е в огромна „ пералня ” със солена вода и химикали (наричани „ подобрители на усета " ) и след няколко часа е на витрината, като освен това е нараснало и тежестта си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР