Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | Държавата направи съмнително назначение в БАЕЗ, покупките на нови коли в ЕС падат с 30% през октомври

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете. Най-важните международни събития -.
Икономическото министерство уголемява надзорния съвет на БАЕЗ със подозрително предопределение
В управителния орган на държавната компания, профилирана в експортно обезпечаване, влиза ръководителят на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия (БАПК) Владимир Тодоров. Той беше спряган за зам.-председател на КФН през 2020 година, само че до избирането му не се стигна поради. Сега Тодоров е определен с конкурс и към този момент е получил регулаторно утвърждение. Освен него в надзора на БАЕЗ влизат още Бойка Василева, която в предишното е била в борда на " Креди агрикол България ", а също и като самостоятелен член - Николай Мишкалов, който от 2015 до 2017 е бил изпълнителен шеф на държавния осигурител. Число на деня 224.22 евро/мВтч е борсовата цена на тока в България през днешния ден, откакто през вчерашния ден беше ударен безспорен връх и междинната стойност на електрическата енергия доближи съвсем 500 лева./мВтч, като в обособени часове на деня има и стойности от над 600 лева Днес равнищата са с 11% надолу. И за разлика от предните дни в България цените не са най-високи, а са по-скоро на приблизително ниво. КОМПАНИИ Инжeнepният цeнтъp нa Воѕсh отваря втори офис в София Реклама Инжeнepният цeнтъp нa Воѕсh в Бългapия отваря втори офис, още веднъж в Coфия Tex Πapĸ. Toй щe бъдe в нoвoпocтpoeнaтa тaм частна офис постройка Ѕуnеrgу Тоwеr и ще е с повърхност от 5500 кв. м. Цeлтa е центърът да се пpeвъpнe в xъб, oт ĸoйтo дa излизaт цялocтни пpoдyĸти, ĸoeтo e cвъpзaнo cъc cъздaвaнeтo нa oтдeли зa xapдyep и мexaничeн дизaйн. Taĸoвa звeнo вeчe имa oт минaлaтa гoдинa. Πлaнът e дo ĸpaя нa тaзи гoдинa бpoят нa cлyжитeлитe дa ce yвeличи дo нaд 450. Coфтyepнитe paзpaбoтчици ce зaнимaвaт cъc cиcтeми зa " yмнo " шoфиpaнe, бaзиpaни нa бeзпилoтни тexнoлoгии c изĸycтвeн интeлeĸт. Гpyпaтa нa Воsсh имa забележителен дял и в пpoизвoдcтвoтo нa мexaнизми зa зaдвижвaнe нa eлeĸтpичecĸи вeлocипeди. " Ейч Ар Кепитъл " излиза на борсовия сегмент BEAM " Ейч Ар Кепитъл " става следващата компания, която възнамерява да излезе на пазара за напредък на дребни и междинни предприятия BEAM, проведен от фондовата борса БФБ. Дружеството към този момент е подало заявление и възнамерява да емитира до 330 хиляди акции с емисионната стойност 4.48 лева, с което може да набере малко под 1.5 млн. лева Компанията е основана през 2017 година и има вложения в две сдружения - " Агригейт медия " с 65%, както и 19% в " Кънвиниънс ", която стои зад марката eBag. Собственици на " Ейч Ар Кепитъл " са наследниците на починалия основател на " Дарик радио " Радосвет Радев и на Христо Христов, който е изпълнителен шеф. Миналата седмица на BEAM излезе " Смарт органик ", която набра 5.8 млн. лева, а такива проекти към този момент разгласи и " Дронамикс ". От началото на годината на сегмента се листнаха още няколко компании измежду които " Биодит ", " Импулс I ", " Синкарс " и " Инфинити Капитал ". Продажбите на нови коли в Европейски Съюз се свиват с 30% през октомври, в България - с 14%
Броят на записаните нови коли в Европейския съюз е с 30.3% по-нисък през октомври 2021 година по отношение на същия месец на миналата година. Това е четвъртия следващ месец на спад тази година. С 665 001 продадени бройки за месеца това е и най-слабият резултат за годината, като множеството пазари в Европейски Съюз претърпяха двуцифрени загуби, в това число четирите най-големи: Италия (-35,7%), Германия (-34,9%), Франция (-30,7%) и Испания (-20,5%).
Реклама
За България спадът на записаните нови коли за октомври е 13.7%. Общо за първите 10 месеца на годината в евросъюза има лек растеж от 2.2% при записаните леки коли, които възлизат общо на към 8.2 млн. броя. Спадовете са поради рецесията с доставките на полупроводници. За България също има растеж на общият брой регистрирани нови коли, който е 9%. Или от 19 117 на 20 842. Петя Владимирова става член на Управителния съвет на " Кауфланд България "

От началото на декември прокуристът в " Кауфланд България " Петя Владимирова става член на управителния съвет на компанията.
Владимирова има над 16 години професионален опит, 14 от които като част от екипа на веригата. Тя ще продължи и ръководството на дирекция " Централни отдели ", която оглавява от две години. През последните 2 години под нейно управление стартира агресия и рационализация на досегашните обекти на Kaufland в цялата страна, като общата инвестиция за този интервал надвишава 34 млн. лева
ПАЗАРИ Акциите на Nvidia поскъват с близо 10%
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Икономика 2 Градове 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Свободно време Реклама
Американският производител на чипове разгласи доходи от над 7 милиарда $ през третото тримесечие. Компанията увеличи и упованията си за постъпленията до края на годината, откакто изпълнителния шеф на Nvidia - Дженсън Хуанг, увери вложителите, че компанията няма да има проблеми с доставките по време на празниците. " Чувстваме се доста добре по отношение на обстановката ни с доставките, изключително от от втората половина на тази година и отсега нататък ", сподели Хуанг на конференцията след доклада. Акциите на Nvdia нарастват с близо 10%, като от началото на годината са нараснали цената си с над 120%. Пазарната капитализация на производителя на чипове към този момент надвишава 750 милиарда $.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР