Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Коментари Харесай

К: Бизнес | Борсите в Европа и САЩ със силен спад, фонд купува български дентален дистрибутор

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук. Най-важните международни събития -. Силен спад на тържищата в Европа и Съединени американски щати
Акциите на европейските фондови пазари се намалиха в понеделник на фона на опасенията за стабилността на китайския заможен колос Evergrande Group и преди решаващото съвещание на Федералния запас. Индексът DAX в Германия губи близо 2.6%, CAC 40 във Франция спада с 2%, а английският FTSE - с 1.3%. Тази седмица няколко централни банки организират срещи за установяване на политики, в това число британската, японската и швейцарската, само че акцентът ще бъде върху Федералния запас. Инвеститорите ще наблюдават дали Фед преценя американската стопанска система като задоволително мощна, с цел да стартира да понижава големия размер на предоставената парична поддръжка по време на пандемията, макар че упованията са решение за това да се вземе през ноември или декември. В Европа спадащите цени на суровините удариха мощно енергийните и минните компании. Уолстрийт също отвори със мощно намаляване, като Dow Jones спада при започване на търговията с близо 1.5%.
Румънската Dentotal Group купува огромен български дентален дистрибутор
За договорката се схваща от поисканото позволение за концентрацията от Комисията за защита на конкуренцията. От октомври дистрибуторът Dentotal Group е благосъстоятелност на фонда за дялови вложения Abris Capital. Инвестиционната компания е основана в Полша, като ръководи фондове за над 1 милиарда евро и е дейна в Централна и Източна Европа. Българското сдружение " Дентатехника " е благосъстоятелност на Васил Попов и за последните две години оборотът варира сред 7 и 11 млн. лева, а чиновниците са 30. Dentotal е учредена през 1994 година Фамилна компания, която сега доставя консумативи и принадлежности за 12 хиляди клиента - зъболекарски клиники и лаборатории.
Токът в България и Полша отново е най-евтин в Европейски Съюз
В понеделник борсовите цени на електричеството останаха високи, в множеството страни на равнища от към 150 евро за мегаватчас. Най-ниски бяха в Полша (107.6), следвана от България (119.91), а най-високи в Италия (176).
От през днешния ден в SOFIX влизат три нови компании - " Софарма трейдинг ", " Монбат " и " Индустриален холдинг България "
По разпоредбите на показателя в него попадат 15-те най-ликвидни позиции, изчислени по методология на Българската фондова борса (БФБ), тъй че от него надлежно ще отпаднат " Градус ", " Албена " и " Сирма груп холдинг ". Това е част от постоянното ребалансиране на борсовите показатели, което се прави два пъти годишно, като промени има и в другите измерители на БФБ. Влизането в SOFIX с изключение на имиджов резултат има и непосредствено изражение в нараснало търсене на акциите на фирмите, защото индексните фондове, последващи измерителя, също би трябвало да ребалансират портфейлите си и да закупят от новите му съставни елементи.
Покупката на домашни електроуреди: от верига и най-важна е цената
Най-важните условия на потребителите при избора на електроуред са цената и дългият гаранционен период (74%), по-късно е разходът на електрическа енергия (64%), а единствено 10% от хората са показали смарт функционалностите на уредите като определящи при покупка, сочи изследване на " Тренд " по поръчка на сдружение на " Бош " в България. Специализираните вериги за техника са най-предпочитаното място за покупка на домашен електроуреди като печка, ледник или пералня (59%), 12% от интервюираните избират най-близкия магазин за такава техника, а единствено 6% си купуват огромни домашен уреди онлайн.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР