Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес I Още 100 млн. лева помощ за заплати в затънали сектори, държавата пуска още 500 млн. лв. дълг

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук. Най-важните международни събития -. Европейска комисия утвърди 100 млн. лв. за доплащане на заплати в ударени от пандемията браншове
Европейската комисия утвърди 51 млн. евро (100 млн. лева) за отплата на самонаети и работещи в компании от браншове, които са изключително наранени от пандемията. Помощта е в размер на 75% от осигурителния приход на наетите или самонаетите. Според Европейска комисия " публичната поддръжка има за цел да избегне съкращенията и да помогне на бенефициентите да възобновят активността си ". Месечната отплата не може да надвишава 80% от една брутна заплата или прихода на самонаетото лице. Средствата би трябвало да бъдат предоставени преди 31 декември 2021 година
Държавата пуска нова порция от 500 млн. лева дълг
на страната не престават - такава ще има отново идващият понеделник, 15 ноември. Единствената смяна в този момент е, че в случай че аукционите през тази година бяха единствено за 5- и 10-годишни бумаги, идната продажба ще е на 3.5-годишни (3 година и 6 мес.). Емисията на такова количество - 500 млн. лева, към този момент не е изненада - за два месеца Министерството на финансите емитира в четири транша бумаги за 2 милиарда лева По информация на " Капитал " до края на годината ще има още аукциони, до момента в който се доближи тавана на дълга за тази година от 4.5 милиарда лева Това пренасищане на вътрешния пазар обаче към този момент се отразява върху доходността - на аукциона в понеделник тя се повиши доста - от минус 0.02% до 0.27%. Сега емисията на 3.5-годишни ДЦК е нова, като все още в обращение няма толкоз краткосрочни бумаги. По-краткосрочният й темперамент допуска, че по нея към момента може да се реализира по-ниска рентабилност - в този момент 3.5-годишните ДЦК излизат с лихвен ваучър от 0%, като доходността въпреки всичко ще зависи от търсенето и поръчките на първичните дилър. Ако цената е над номинала, то доходността ще е негативна и назад.
Robinhood разгласи пробив в сигурността на платформата
Американският онлайн брокер Robinhood разгласи през днешния ден, че през предходната седмица (на 3 ноември) хакери са откраднали информация за близо 5 млн. клиенти на компанията. Според данни на брокера имейлите на близо 5 млн. консуматори, както и имената на близо 2 млн. от тях са били свалени. Въпреки че съгласно Robinhood хакерите не са откраднали " значима информация " (като банкова информация и номера на кредитни карти), на част от потребителите (около 300) са " изтекли " повече данни като имена, дата на раждане и пощенски код. Все отново съгласно компанията има риск за 10 клиенти, където може да са разкрити по-подробни данни за сметките. Акциите на компанията се намаляват с над 3% на фона на новините.
ЧИСЛО НА ДЕНЯ
68.5 хиляди $ е равнището, което биткойн доближи през днешния ден, отбелязвайки нов връх 20 дни след предходния връх от 65.6 хиляди $. Цената на най-голямата криптовалута се е нараснала с над 300% за последните 12 месеца, като единствено за последните 4 седмици биткойнът е поскъпнал с над 22%. Втората по капитализация криптовалута - Етер, също се търгува на исторически равнища към 4.8 хиляди $ за монета.
ПАЗАРИПетролът продължава да пораства
Цената за барел нефт вид Brent забавя растежа с едвам 0.3% през днешния ден, само че все пак продължава да се повишава до 83.7 $ за барел брент, до момента в който вложителите чакат спомагателни сигнали от Белия дом дали ще употребява стратегическия петролен запас в отговор на високите цени. Суровината е поскъпнала с над 60% от началото на годината, като доближи до седемгодишен връх предишния месец. Растежът на потреблението световно източва запасите на страните по света, в това число в Съединени американски щати, където президентът Байдън прикани Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните съдружници да ускорят темпото, с което възвръщат доставките, които бяха свити при започване на пандемията.
Поскъпване и при газа
Цената на газа също продължава да пораства, като спот цените се усилват с 6.19% на дневна база - 77.571 евро/МВтч и доближава най-високата си цена за ноември.
Нови върхове и за европейските показатели
Германският борсов показател DAX и френският CAC доближиха нови върхове по време на търговията във вторник. Европейските борсови знаци пробиха върховете от предходната седмица и към този момент не престават да порастват с помощта на положителни доклади от локалните компании. DAX продължава се повишава над 16 хиляди, до момента в който CAC надвишава 7 хиляди пункта. За растежа в Германия помогнаха резултатите на немската селскостопанска и фармацевтична компания Bayer. Акциите на компанията се повишиха с над 2.8%, откакто разгласява по-високи тримесечни поправени облаги, които надминаха прогнозите на анализаторите. Във Франция удобен резултат оказа Renault, чиито акции нарастнаха с над 4%, откакто японският сътрудник на сдружението - Nissan, разгласи по-високи доходи и увеличи упованията си за края на годината.
Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук. Най-важните международни събития -. Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР