Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | Токът поевтиня още, А1 с по-високи приходи и печалба

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.Най-важните международни събития -. " А1 България " регистрира покачване в главните си бизнес индикатори за третото тримесечие.
Приходите на телекома нарастват с 13.3% до 144.9 млн. евро (283.6 млн. лева.), а облагата преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA) е 56.9 млн. евро (111.4 млн. лева.), нагоре с 9.1% на годишна база. Според компанията покачването се дължи на растежа във закрепения и мобилния сегмент, както и на нарастване на приходите от продажба на устройства. Мобилният бизнес регистрира скок от 10.2% до 76.0 млн. евро (148.8 млн. лева.), а закрепените услуги - с 15.5% до 37.9 млн. евро (74.2 млн. лева.). Приходите от търговия с устройства доближават 29.6 млн. евро (57.9 млн. лева.).
Фейсбук възнамерява да се ребрандира
Фейсбук възнамерява да смени името си, заяви The Verge. Блогът на Vox Media цитира собствен добре осведомен източник, а задачата зад промяната е фокусът към този момент да е върху концепцията на основния изпълнителен шеф на " Facebook " Марк Зукърбърг за " метавселена ". Стъпката не е доста изненадваща, защото обществената медия е под голям публичен и регулаторен напън през последните месеци и години поради някои от противоречивите си бизнес практики. Зукърбърг възнамерявал да приказва за промяната на името на годишната конференция на компанията на 28 октомври, само че новината можело да бъде обявена и по-рано.
Число
185 евро/мВтч

е борсовата цена на тока в България за на следващия ден. Това е дребен спад от 2.7% по отношение на през вчерашния ден, само че е 25% под абсолютния връх, реализиран за понеделник от съвсем 250 евро/мВтч. На фона на прилежащите страни българската цена остава по-ниска, тъй като в Румъния е 206.5 евро/мВтч, а в Гърция 212. Втори следващ ден в Северна Европа цените са ниски (61.5 евро/мВтч в Германия), тъй като очевидно има вятър за централите.
Снимка на деня Фотограф: Reuters
Управителят на немската централна банка Йенс Вайдман подава оставка след 10 години на поста, заяви институцията. Вайдман напуща поста по персонални аргументи пет години преди края на мандата си. Като част от ръководещия съвет на Европейската централна банка (роля, каквато имат всички гуверньори от еврозоната) Вайдман е изразявал противоречие по редица тематики за обсега на фискалните тласъци. Според Frankfurter Allgemeine Zeitung шефът на Bundesbank е отчаян от ръководството на ЕЦБ, което съгласно него тласка институцията в неверна посока.
ПазариПърво появяване на Джак Ма отвън Китай от година, акциите на Alibaba скочиха с 9%
По информация на Financial Times китайският милиардер и притежател на холдинга е на отмора в Испания. Това е първото му появяване отвън Китай от предходната година насам. През ноември Ма изпадна в недружелюбност, откакто обществено подлага на критика финансовия регулатор на Китай. Това блокира и първичното предложение на акции на неговата Ant Group, което се очакваше да е измежду рекордните за тази година.
Европейските тържища търсят посока
Някои от водещите показатели се покачиха с сред 0.2 и 0.6% - Франция и Италия, до момента в който в Германия и Англия те се намалиха минимално. Очакванията за покачване на лихвите и високата инфлация носят известна неустановеност на пазарите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Политика 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Политика 1 Коронавирус 2 Политика 3 Политика Петролът леко поевтиня след интервенция на Китай
В момента се водят договаряния китайското държавно управление да се намеси на пазара на въглища, с цел да понижи напрежението на енергийните пазари. Очаква се Пекин да подтиква добива и производството от тях на цялостен потенциал, с цел да понижи недостига на електричество в страната. В резултат цените на американския вид нефт WTI се намалиха с към 1% до под 81 $ за барел, а брент падна с 0.8% до 84.35 $.
Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.Най-важните международни събития -. Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР