Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Коментари Харесай

К: Бизнес | България взе още 300 млн. лв. дълг, разходите за труд растат най-силно в администрацията и болниците

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете. Най-важните международни събития -. България сполучливо пласира 300 млн. лева десетгодишни ДЦК при 0.2% рентабилност
Интересът към аукциона е бил висок, като подадените поръчки са били за над 508 млн. лева, което подхожда на 1.69 коефициент на покритие. По данни от финансовото министерство 84.3% от сумата е набрана от банки, 15% - от застрахователи и минимална част от други вложители. Доходността от 0.2% също е покрай рекордно ниските равнища, като спредът по отношение на аналогичните немски бундове е 53 базисни пункта. При първото стартиране на емисията през февруари при започване на 2021 година постигнатата рентабилност беше 0.14%, а при преотварянето през март офертите бяха отхвърлени от МФ. С това набраният дълг от началото на годината доближава 1.3 милиарда лева при заложен таван в бюджета от 4.5 милиарда лева Досега служебното държавно управление не е дало публични индикации за планове да излезе на интернационалните пазари, само че набирането на цялата нужна сума за покриване на планувания бюджетен недостиг единствено от вътрешния пазар е труднопостижимо.
Разходите за труд порастват главно поради скок в държавни структури и лечебни заведения
През второто тримесечие разноските на работодателите за наети се усилват с 6.7% за година, регистрира Национален статистически институт. Най-голям е скокът в бранш " Държавно ръководство " - 23.2%, като там влизат с изключение на служителите и някои държавни и общински сдружения, най-много лечебни заведения, тъй че част от обяснението евентуално са доплащанията за работа с ковид-пациенти. Втори по растеж е бранш " Хуманно опазване на здравето и обществена работа ", където евентуално попадат и частните лечебни заведения, а обяснението евентуално е същото. Трети по растеж е строителния бранш, където разноските порастват с 13.4%. На другия полюс са частни браншове, в които даже има спад в разноските за труд: интервенции с недвижими парцели (-4.9%), превоз, депозиране и пощи (-2.2%) и финансови и застрахователни действия (-1.2%).
Число на деня147.17 евро за мегаватчас
Или 25% по-скъп от през вчерашния ден беше борсовият ток в България. Това почти е равнището и в множеството европейски страни, като Полша остава най-евтиния пазар (111.44 евро/МВч).
Universal Music направи най-голямото листване в Европа за годината
Цената на акциите на музикалната компания Universal Music скочи с 35% при дебюта на фондовата борса в Амстердам. Това е най-голямото листване в Европа от началото на годината. Книжата на компанията, която стои зад музикални реализатори като Лейди Гага и Тейлър Суифт, се търгуваха на цена от малко над 25 евро за брой във вторник, което я прави оценка на 45 милиарда евро. През юни френският медиен колос Vivendi получи поддръжка от акционерите да отдели Universal Music Group в независима компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР