Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Коментари Харесай

K: Бизнес | Токът поевтиня след включване на държавния ТЕЦ, планираните строежи на жилища растат

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:Селекцията от събитията в България, които имат значение може да прочетете. Най-важните международни събития -.
След рекордната цена на борсовия ток от през днешния ден (330 лева./мВтч) и заканите на бизнес организациите да спрат заводите и да излязат на митинг, страната най-накрая реши да предприеме ограничения. Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", която макар високите борсови цени през последните дни работеше единствено с два от осемте си блока, пусна в деяние още една от мощностите си. Ефектът е, че за на следващия ден електрическата енергия ще коства 258 лева./мВтч. При по-голямо предложение цената може да падне до 200 лева./мВтч, само че и от Министерството на енергетика, и от Българския енергиен холдинг обясниха, че управлението на централата има оперативна автономия и не могат да го принудят да включи още блокове, макар че това би осигурило облага за ТЕЦ-а, който е в сериозно финансово положение. По тази причина депутатът от " ИТН " Иван Хиновски разгласи в Народното събрание, че има бойкот против стопанската система на страната.

По принцип когато държавната централа не работи, на пазара има място за ТЕЦ-овете на Ахмед Доган и Христо Ковачки.
Число на деня13%
повече разрешителни за градеж на жилищни здания са издадени в страната през второто тримесечие на годината по отношение на предходното, регистрира Национален статистически институт. Ако се огледа планирата общо разгъната застроена повърхност за интервала април-юни - 1.18 млн. кв. м, то сходно високо равнище за последно е имало през четвъртото тримесечие на 2018 година Но пък в този момент спада ползата към създаване на административни здания (офиси, търговски и др.) - като брой обект понижението е със 7%, а площите са с 52% по-малко по отношение на първото тримесечие на годината. Оживлението в строителството на жилища идва на фона на рекордно доста покупко-продажби през полугодието и на фона на растеж в цените на жилища и къщи, и на строителни материали.
Сделки на деняНидерландско-чешката СТР купи следващ терен към София
Специализираното за вложения в парцели и главно земеделска земя борсово сдружение " Адванс Терафонд " е продало над 50 декара земя до столицата, в регион Вражделна, за 2.1 млн. евро. Купувач е СTP - най-големият притежател и оператор на индустриално-логистични паркове в Централна и Източна Европа, която публично влезе на доминирания от локални играчи български пазар през август 2019 година Сделката става през покупка на особено основаното сдружение " Проект Враждебна ", в което са апортирани въпросните урегулирани поземлени парцели от 51.5 хиляди кв. м, като новият притежател е " СиТиПарк Епсилон ". До тук най-голямата договорка на СTP стана през октомври 2020 година, когато " Си Ти Парк бета " закупи близо 175 дка в местността Голямата локва в кв. " Враждебна " за 15.54 млн. лв. (37.84 евро на кв. м без ДДС), като очевидно цената е по-висока от сегашната договорка. Продавач бе " Дружество за ръководство на банкови вземания д.д. - Словения ".

Заявката на нидерландско-чешкото сдружение е да построи големи складови площи върху закупените терени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР