Встъпилият само преди седмица като конституционен съдия Борислав Белазелков вече

...
Встъпилият само преди седмица като конституционен съдия Борислав Белазелков вече
Коментари Харесай

Белазелков получи първото си дело като конституционен съдия

Встъпилият единствено преди седмица като парламентарен арбитър Борислав Белазелков към този момент получи първото си дело като докладчик. То е по искане на депутатите от " Възраждане " и Има Такъв Народ, които оспорват Закона за одобрение на Споразумението за финансов принос сред Република България и Европейска комисия, написа " Сега ".

Любопитна детайлност е, че Има Такъв Народ и " Възраждане " по-рано оспориха избора на самия Белазелков, както и на Десислава Атанасова за конституционни съдии. Изборът им беше нападнат и от президента Румен Радев, който отхвърли да отиде и на тържествената гала за клетвата им. Т.е. Белазелков ще изследва проблема с ратификационния закон, до момента в който въобще е под въпрос дали той и досегашната шефка на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова въобще ще останат в Конституционния съд.

Колкото до закона за одобрение на съглашението за финансов принос, " Възраждане " и Има Такъв Народ го оспорват напълно с аргумента, че е признат на две четения в един ден - 13 декември 2023 година Според народните представители с това е нарушена процедурата и те са били лишени от правото си да вършат оферти сред двете четения, споделя " Лекс ".

В настояването до Конституционен съд те излагат по какъв начин е протекло разискването на законопроекта в пленарната зала и че категорично са декларирали, че ще предложат промени в него сред двете четения. С приемането му в едно съвещание това е осуетено.

Председателстващата Росица Кирова декларира, че при ратификация на интернационален контракт промени от депутатите са невъзможни. От " Възраждане " и Има Такъв Народ обаче сочат, че техни представители са оповестили предпочитание да създадат промени в текста на законопроекта, а не в текста на утвърденото интернационално съглашение.

В настояването се сочи, че Конституцията позволява приемането на закон на две гласувания в едно съвещание, само че единствено по изключение, а Конституционният съд към този момент се е произнасял, че " прибягването до сходна опция не би трябвало да води до ограничение на плурализма на отзиви в Народното събрание и по-специално да се лимитира правото на всеки депутат да прави оферти за изменение и допълнение на обсъждан законопроект ".

" Не е допустимо по законопроект за ратификация на интернационален контракт текстът на самият контракт да бъде изменян посредством гласоподаване на предложение на второ четене. (...) Забраната обаче визира само предложенията по отношение на текста на интернационалния контракт, само че не се разгръща и върху законопроекта за неговата ратификация “, показват от " Възраждане " и Има Такъв Народ.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР