Встъпилата преди дни като конституционен съдия доскорошна шефка на парламентарната

...
Встъпилата преди дни като конституционен съдия доскорошна шефка на парламентарната
Коментари Харесай

Първото дело на Десислава Атанасова като конституционен съдия е по искане на Владислава Цариградска

Встъпилата преди дни като парламентарен арбитър досегашна шефка на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова получи първото си дело като докладчик. То е по искане на съдията от Окръжния съд в Плевен Владислава Цариградска, която е измежду съдиите – жертви на напън от страна на убития Мартин Божанов-Нотариуса.

Цариградска оспорва три разпореждания от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) – член 381, алинея 2 и алинея 3 и член 382, алинея 3, които се отнасят до подписване на съглашение по време на досъдебното произвеждане.

Чл. 381, алинея 2 планува, че „ съглашение не се позволява за тежки умишлени закононарушения по глава първа, глава втора, раздели I и VIII, глава осма, раздел IV, глава единадесета, раздел V, глава дванадесета, глава тринадесета, раздели VI и VII и по глава четиринадесета от особената част на Наказателния кодекс. Споразумение не се позволява и за всяко друго закононарушение, с което е породена гибел ". Следващата алинея гласи: „ Когато с закононарушението са породени имуществени вреди, съглашението се позволява след тяхното възобновяване или застраховане ". А член 382, алинея 3 Наказателно-процесуален кодекс урежда, че в съвещанието, на което съдът утвърждава съглашението вземат участие прокурорът, бранителят и обвиненият.

Цариградска е вторият арбитър, който сезира Конституционен съд, след влизането в действие на измененията в Конституцията, с които опцията да насочат претенции за противоконституционност на използвания по делото закон, получиха всички съдии, а освен висшите, предаде .

Делата, поради които арбитър Цариградска, нападна трите разпореждания в Наказателно-процесуален кодекс, са за трафик на хора за проституция. Окръжната прокуратура в Плевен е внесла в съда съглашение, с което предлага обвинен да бъде наказан на две години затвор за седем случая на трафик на дами в Германия за проституция. Той имал и повдигнато обвиняване за началник и съизвършител с още седем души в проведена незаконна група.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР