ВСС осъди опита за посегателство срещу главния прокурор. ВСС и

...
ВСС осъди опита за посегателство срещу главния прокурор. ВСС и
Коментари Харесай

ВСС осъди опита за посегателство срещу главния прокурор

Висш съдебен съвет осъди опита за посягане против основния прокурор. Висш съдебен съвет и представителите на Съдийската гилдия и на Прокурорската гилдия  на Висш съдебен съвет се оповестиха в поддръжка на основния прокурор Иван Гешев след вчерашния атентат против него.

“Ние, представляващият Висшия правосъден съвет на Република България (ВСС) и представителите на Съдийската гилдия и на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет сме оправомощени от Пленума на Висш съдебен съвет и неговите колегии да  реагираме в случаи на похищения против независимостта на правосъдната власт.  На 1 май 2023 година бе осъществен опит за посягане против живота и здравето на основния прокурор на Република България и на неговото семействo ”, гласи позицията.

“Безпрецедентната смелост идва в подтекста на обществено оповестена информация за подхванати непозволени дейности против основния прокурор на Република България и магистрати. В тази връзка одобряваме, че опитът за нападение против основния прокурор на Република България е опит за посягане против българската страна и в частност против правосъдната власт и нейната самостоятелност ”, показват магистратите.

“Заявяваме своята  паника и извънредно безпокойствие от невиждания опит за посягане.  Отхвърляме демонстрирания блян за дестабилизация на правосъдната власт и нейното преодоляване посредством силови способи, непознати в най-новата ни история и неприсъщи за демократичните и правови страни ”, показват още в позицията.

“Независимостта на прокурорите е прокламирана в Конституцията на Република България и е част от гаранциите за върховенството на закона. Следователно, опитът за нападение против български магистрат и орган на държавна власт, какъвто е основният прокурор, погазва Конституцията, открития правов ред и демократични устои. Това съставлява и опит за дискредитиране на достиженията на българската прокуратура в битката с престъпността и сполучливото ѝ взаимоотношение с интернационалните сътрудници ”, продължава още мнението.

“Компрометирането на Република България пред интернационалната общественост е неприемливо. Уверени сме в мъдростта и неналичието на приемливост от страна на общество ни към сходна смелост.  Предприемането на незабавни и съответни дейности от виновните институции  ще подсигурява опазване на правовия ред и публичния мир ”, заявяат магистратите.

От Висш съдебен съвет осъждат остро дейностите и приканват към  единна позиция на държавната власт , към виновна и професионална реакция на институциите в най-кратки периоди за откриване на причинителите и на поръчителите на този акт и използване на закона в цялостната му суровост по отношение на тях.

Кои са имената в проектокабинета на ПП-ДБ

Висш съдебен съвет осъди опита за посягане против основния прокурор

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР