Всредата сме на геополитическо земетресение. Войната се връща в Европа

...
Всредата сме на геополитическо земетресение. Войната се връща в Европа
Коментари Харесай

Зам. генерален секретар на НАТО: В средата сме на геополитическо земетресение

Всредата сме на геополитическо земетресение. Войната се връща в Европа и Близкия изток. Това съобщи заместител генералният секретар на НАТО Мирча Джоана на откриването на 12-ото издание на Aspen-GMF Bucharest Forum 2023 в Букурещ.
" Ако погледнем района от по-широка вероятност, ще забележим без подозрение, че сме на средата на геополитическо земетресение. Войната се връща в Европа и Близкия изток. Терористи атакуват всеки, на всички места, когато и да е. Не бива да забравяме и да оказваме помощ на тези, които се нуждаят от помощта ни, и можем да го създадем дружно ", сподели Мирча Джоана.
Той изрази мнение, че Черноморският район в никакъв случай не е бил независим, не е стоял уединен.
" Няма активност по света, която да не е обвързвана с Черно море - през киберсигурност, стопанска система, политика ", означи заместител генералният секретар на алианса. Той добави, че доста пъти е имало геополитически надпревари през историята, само че не е имало такава промяна на демократични основи и полезности.
" Виждаме необикновено обединяване в Трансатлантическия свят. Искам да благодаря на нашите съдружници. Когато дронове се разрушиха на румънска територия, беше тревожно. Съединени американски щати ускориха наличието си в Румъния. Други съдружници направиха същото ", разяснява Мирча Джоана.
Той не пропусна да означи, че в петък ще посети България.
" Ще проведем общи учения с нашия комшия на юг и това е доста значимо ", акцентира заместител генералният секретар на алианса.
Той разяснява и войната в Украйна, като означи, че европейската сигурност зависи от изхода на тази война и доста неща по света зависят от войната.
" Някои разясняват, че сме се изморили от войната в Украйна. Не можем да си позволим това. Знам, че в района ни има доста въпросителни по отношение на тази война, само че би трябвало да продължим да поддържаме Украйна и това е единственото нещо, което би трябвало да създадем дружно ", сподели Мирча Джоана.
По думите му и тази година Русия ще се опита да подкопае енергийната сигурност през зимата.
" Ще се опита да държи Украйна на мрачно и студено. Това е нечовешко. Но Украйна е доста по-добре готова от предходната година ", добави Джоана.
Той показа проектите на НАТО да влага повече в сигурност.
" Европейски Съюз и Канада заделят 8,3 % от бюджета за защита. Полша следващата година е планувала 4 % от Брутният вътрешен продукт за защита, а Румъния - 2,5 %, и това са положителни вести, имаме потребност от това ", означи Джоана.
Заместник генералният секретар разяснява още, че центърът на гравитация в Европа се движи на изток.
" Имаме нов стопански и геополитически център на гравитация на нашия континент ", добави той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР