Всичко започва в края на декември когато бабата на 14-годишния

...
Всичко започва в края на декември когато бабата на 14-годишния
Коментари Харесай

Родители срещу баба в спор за родителски права: Опасна ли е семейната среда за 14-годишно момче 

Всичко стартира в края на декември когато бабата на 14-годишния Рафаел подава сигнал, че за момчето не са полагани съответни грижи. Родителите изпращат сина си за малко при баба му в България до момента в който се открият дефинитивно в Бразилия. След това обаче бабата декларира, че Рафаел няма да се върне при тях, а ще остане при нея. Според нея върху Рафаел е упражнявано физическо и психическо принуждение. 

Ето какво написа майката Северина Кирилова в персоналния си фейсбук профил:  " От известно време аз съм в непрестанен ШОК. Усещането е все едно съм в нещо приблизително сред индийски сериал и психо-драма с трилър детайли.

Както някои от вас несъмнено помнят, пратихме Рафаел към България средата на ноември. Отскоро бяхме стъпили дефинитивно в Бразилия и течеше интервал на акомодация. Хванахме неприятно време, курортите, които посетихме не ни сграбчиха, по тази причина командировахме Рафа при баба му, с цел да се окопитим по-бързо.

И факт! Десет дни след неговото отпътуваме, се установихме в чудно градче, в ТОП 5 бразилски градове (и нощем да излезеш с ланци и телефон, никой няма да те докосне). Или казано още - градът на милионерите.

И по този начин - открити, усмихнати и щастливи, звъним началото на декември да купуваме билети на детето наопаки.

Е да, но НЕ. Насреща майка ми споделя:

- Рафи не желае да се прибира. Иска да остане в България. Аз принудително не мога да го пратя.

Ха по този начин де! Той Рафа хубаво не желае да се прибира, но по какъв начин по този начин ще живеем на 13 000 км един от различен? Невъзможно.

Последваха още няколко телефонни диалога в следващи дни, в които да разясним, че проекта да се остава в България не е вероятен и най-после предложих - ОК, щом ти майко не можеш да изпратиш Рафа, ще намеря кой различен да го придружи и съпроводи.

Да, да, но не. Насреща свекърва ми, майка на Косьо, съобщи:

- Аз през днешния ден съм ходила до Министерство (не-знам-кое-си) и до Агенция “Закрила на детето " да проуча по какъв начин да ви отнемем родителските права, с цел да гледаме ние Рафаел тук.

ШОК. Не. Не беше ШОК. Беше ШОК на стотна степен!

Помислих, че е някаква нелепа смешка. Някакво неразбирателство. Може би сънувам.

Уви, не беше сън. А стартира да се трансформира в дребен призрачен сън.

" Детето няма сложени ваксини, не е посещавал учебно заведение. Бил е в самостоятелна форма на образование. Баща му и майка му имат вяра, че на 01-01-2027 светът ще свърши. Те са твърдо уверени, че антените 5 джи убиват хората и се разхождат из къщи със станиолени шапчици. Той стартира да вижда разликите в това по какъв начин се случва света, по какъв начин хората си поддържат връзка, вървят на учебно заведение, по какъв начин се отнася с децата си и това, което той вижда в къщи ", декларира Албена Тодорова - вуйна на детето.

Майката и бащата разгласяват видео, в което споделят тяхната позиция за историята и оборват публикувани през медиите обстоятелства, които смятат за погрешни.

Позиция на МТСП: 

" Във връзка с получения в края на м. декември 2023 година в Министерството на труда и обществената политика (МТСП) сигнал от госпожа Кирилова – баба на детето по майчина линия, бихме желали да обърнем внимание, че в своята работа органите за протекция на детето се управляват от главните правила на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето и наредбите на настоящото законодателство, в това число във връзка с правото на всяко дете да бъде отглеждано от своите родители.

Уважаваме правото и желанието на майката и бащата да поставят грижи за развъждането и възпитанието на детето. От страна на способените органи са подхванати дейности в сходство със Закона за протекция на детето и подзаконовата нормативна уредба към него, като е спазена поредността на избраните ограничения за протекция и в началото са подхванати ограничения за протекция в фамилна среда. В следствие казусът е претърпял развиване, като са налице и данни за упражнено принуждение над детето.

В хода на работата по случая е открито, че несъмнено върху детето е упражнено принуждение, в резултат на което са получени контузии, само че поради спорната досега информация по отношение на причинителя на насилието и мястото, на което е осъществено то, са подхванати спомагателни дейности за изясняване на тези въпроси. На този стадий информацията сочи, че причинителят е прочут на майката. Съгласно амбулаторния лист, публикуван от УМБАЛСМ " Пирогов “ на 09.01.2024 година, детето е със " счупена долна челюст, закрита “. Налице е и нагледно проучване от МДЛ " Русев “ (представено от майката на детето), според което липсват данни за посттравматични промени на некрокраниума.

В хода на оценката на сигналите вършат усещане напрегнатите връзки сред родителите на детето и членовете на разширеното семейство. Всяка от страните изрича изказвания, които са спорни, и това изисква изчерпателен разбор на постъпилата информация, като се има поради и документално декларираното предпочитание на детето.

Проверка по случая се прави и от прокуратурата. "

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР