Всичко започва с една незначителна мисъл, върху която постепенно се

...
Всичко започва с една незначителна мисъл, върху която постепенно се
Коментари Харесай

Ето как да престанете да преживявате всичко

Всичко стартира с една незначителна мисъл, върху която последователно се наслагват и други и преди да разберете какво се случва, в съзнанието ви към този момент се е развихрила същинска стихия от ирационални страхове и паники. Непрекъснатото неспокойствие, което изпитвате за всичко, от действителни проблеми до напълно незначителни дреболии, оказва пагубно въздействие освен върху качеството на живот. Склонността към тревожни мисли води до прочувствено безсилие, проблеми с психологичното здраве и може да окаже въздействие дори върху физическото положение на човек (гаденето и умората са чести спътници на хроничното безпокойство).

Някои хора се залъгват с чувството, че в случай че се безпокоят, ще съумеят да предотвратят идно „ неприятно “ събитие, като по този метод си основават илюзията за надзор над обстановката. Подобни способи напълно не водят до решение на казуса и могат да се трансфорат в същинска бомба с отсрочен старт за нервната система.

Следват няколко метода, които ще ви оказват помощ да скочите от автомобила на непрекъснатата паника:

1. Винаги оптимално съответно формулирайте аргументите за своето безпокойствие

Когато страхът не е съответен, е доста елементарно да се заблудите и да разтегнете сюжета до всевъзможни последици. Затова би трябвало да разберете какво тъкмо ви безпокои – това ще ви помогне трезво да оцените мащаба на бедствието и няма да разреши да се гмурнете в потока на тревожните мисли.

2. Направете лист
Ако непрекъснато изпитвате безпокойствие, то сигурно имате хит-парад на най-честите мотиви за неспокойствие. Запишете всичко, което ви безпокои, и се постарайте да анализирате страховете си. Отделете продуктивните страхове от непродуктивните (което значи прекарвания за нещо, с което не може да се справите тук и сега). Често се безпокоим за неща, които можем елементарно да предотвратим, само че страхът ни пречи да се сетим за тази опция. Вземете всички вероятни ограничения и вашият лист на безпокойства доста ще намалее.

3. Съсредоточете се върху сегашното

Страхове за събития, които могат да се случат в несигурно бъдеще (например, страхът да не ви сложат някоя съдбовна диагноза) са много постоянно срещани, най-малкото тъй като има поле за изява на фантазиите. Съсредоточете се на сегашния миг от живота си, като осъзнаете, че точно в този момент с вас всичко е наред и не разрешавайте на мозъка си да блуждае по ъглите на бъдещето. Именно през днешния ден не се тревожете. Колкото и необикновено да звучи, само че фразата „ ще му мисля на следващия ден “ не е напълно лишена от смисъл, както наподобява на пръв взор.

Повечето неща, за които се безпокоите, в никакъв случай не са се случвали и надали ще се случат в бъдеще. Голяма част от страховете ни са чудовища отдолу под детското легло. Пораствайки, разбираме, че доста години сме се бояли от нещо, на което по този начин и не сме му видели очите и то даже не е загатнало за своето битие. Помислете за това какъв брой от вашите страхове фактически са се случили. Колкото и да са, сигурно са доста по-малко, в сравнение с сте очаквали.

4. Споделяйте

Много експерти настояват, че шерването на грижите с някого фактически облекчава бремето на непрекъснатото безпокойствие. Намерете другар или родственик, с който постоянно може да обсъдите това, което ви тревожи. В края на краищата доста страхове, изречени на глас, внезапно губят силата си и се оказват доста по-нелепи, в сравнение с ви се е коствало преди този момент.

5. Тревога по часовник

За този способ за битка с вълнението е належащо несъмнено хладнокръвие, само че фактически работи. Определете си особено време за безпокойствие в денонощието, през което ще си разрешите да се вълнувате и всички страхове, които ви минават през главата „ не по разписание “, въображаемо отлагайте за този миг. Този метод на самоконтрол оказва помощ освен да престанете да се вълнувате денем, само че и с времето да разберете аргументите и механизмите за възникването на паниките.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР