Всичко започнало като обикновен урок по история, но завършило много

...
Всичко започнало като обикновен урок по история, но завършило много
Коментари Харесай

Експериментът – ТРЕТАТА ВЪЛНА: как се манипулира масовото съзнание

Всичко почнало като елементарен урок по история, само че приключило доста ексцентрично: някои възпитаници даже получили нервни сривове. През есента на 1967 година в Калифорния (САЩ), в урок по история, учителят Рон Джонсън разказвал на учениците от 10-ти клас за нацистка Германия, за концентрационните лагери и изтребването на тези, които не принадлежат към арийската раса. Един доста интелигентен възпитаник задал въпрос, който сложил учителя в неловко състояние: „ Защо елементарните германци са подкрепили политиката на заличаване на други хора, за какво не са се противопоставили? “ Прозвучал звънеца и Рон по този начин и не дал отговор на този въпрос. За своя изненада той намерил отговора на въпроса на ученика, подготвяйки се за идващия урок по история. И решил да покаже на класа по какъв начин на процедура работи механизмът на „ всеобщото схващане “.

В понеделник Рон Джонсън, който влезнал в час в същия клас с 15-16-годишни младежи, оповестил тематиката на урока – „ Дисциплина “. Той изнесъл мини лекция за изгодите от дисциплината: това е пътят към триумфа. В речта си учителят се фокусирал върху същинските истории на сполучливи хора, които са постигнали задачите си с помощта на дисциплината. След мини лекцията Рон наредил на всички да седнат и да погледнат право напред. След това заповядал на учениците да станат и да седнат и да повторят тези заповеди няколко пъти. Когато господин Джонсън се убедил, че всички извършват тъкмо командите му, той наредил на учениците да изоставен аудиторията, да изчакат 2 минути пред вратата и доста безшумно, съвсем тихо да се върнат в класната стая и да заемат местата си. За негова изненада децата създали тъкмо това. В края на урока господин Джонсън тъкмо, малко и ясно получил отговори на поставените от него въпроси. Дори пасивните деца доста интензивно взели участие в тази „ игра “.

Във вторник учителят влезнал в класа преди началото на урока, само че за негова изненада разкрил, че децата към този момент са на местата си и седят безшумно. Той написал тематиката на урока на черната дъска – „ Общност “. Рон приказвал за силата на общността и разказал на децата за лозунга на „ Третата вълна ”: „ Силата е в дисциплината, силата е в общността ”. Първоначално учениците изговаряли шушукайки тези думи, след това почнали да приказват ясно, по-късно минали на по-високи тонове и най-после доста бързо възкликвали. Завършвайки урока учителят посочил специфичен жест “Салютът на Третата вълна ” и споделил, че занапред нататък всички деца би трябвало да се поздравяват единствено по този метод.

В сряда Рон дал специфични билети за участниците в „ Третата вълна “ на всички. Децата, които учели в този клас, получили такива документи и единствено трима – специфични билети с червени знаци. Тези етикети означавали, че определените учевидци са назначени за старейшини и от тях се изисква да рапортуват на господин Джонсън за всичко, което се случва в класната стая и в учебното заведение. На третата среща пристигнали освен възпитаници от пробния клас, само че и някои младежи от други класове, което доста изненадало Рон. До вечерта над 200 ученика се присъединили в „ Третата вълна “.

В четвъртък Рон Джонсън разкрил, че на непринуден принцип повече от 20 души са били ангажирани с информирането на своите съученици, а повече от половината от членовете на „ Третата вълна “ заплашвали други възпитаници и твърдяли, че те са специфични. В същия ден учителят оповестил, че четвъртъкът ще се организира под мотото „ Гордост ”. Според откритата скица той изнесъл лекция за гордостта и ролята й в живота на всеки човек и обществото като цяло. Повече от 80 души пристигнали в класната стая и слушали деликатно господин Джонсън. Освен това, завършвайки урока, Рон помолил да излязат от залата трима души, които считал за неблагонадеждни, след което разкрил тайната на своите възпитаници: те са определени и те са бъдещето на страната. „ Хиляди възпитаници в цяла Америка влязоха в нашето общество, вие сте млади, умни и вие сте бъдещето на Съединени американски щати. Ако променим разпоредбите в това учебно заведение, можем да променим обществото и всичко към нас. Утре навръх обяд ще приказва нов водач – бъдещият президент. Елате на следващия ден и ще разберете всичко. “

Последният стадий от опита се провел в петък: 200 младежи чакали в залата господин Джонсън. На собствен ред Рон помолил няколко от приятелите си да играят ролята на фотографи и публицисти. Те снимали без да стопират и питали учениците какво би трябвало да се случи през днешния ден. В 11.45 Джонсън влезнал в стаята. Той поздравил със „ салют “ и всички, събрани в един момент, дали отговор със „ салют “. Той произнесъл мотото на „ Третата вълна “ и децата почнали да го скандират по-силно и по-силно всякога. Няколко минути преди избрания час Рон присъединил тв приемника, само че нищо не се случило: нямало нов лидер, наподобява, че малкия екран не знаела за съществуването на „ Третата вълна “. И тогава учителят споделил, че няма нов водач, че „ Третата вълна “ е единствено опит, и че всички членове на тази организация не са по-добри от фашистите, тъй като през тези пет дни вършат съвсем същото като германците по време на войната: всеобщо заплашване на обществото, твърдо увещание на всички, че са разнообразни и определени за нещо ново и велико. След това той посочил на всички филм за нацистките действителности на войната. Децата напуснали стаята разочаровани и смутени, доста от тях плачели. Някои даже получили нервозен срив.

Дълго време този опит бил чужд за обществеността, тъй като Рон Джонсън наредил на всички възпитаници да мълчат за него и те, поради възприятието си на позор, мълчали доста години. Историята на неговия „ опит “ учителят разгласил в края на 70-те години на ХХ век. Този необикновен урок бил въплътен три пъти в документални филми: през 1981 година ( “Вълната ”), през 2008 година ( “Експеримент 2: Вълната ”) и през 2010 година ( “Планът на урока ”).

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР