Всичко започна с диетата на Аткинс, която предизвика обратна реакция

...
Всичко започна с диетата на Аткинс, която предизвика обратна реакция
Коментари Харесай

Темата за въглехидратите - анатема или грешка

Всичко стартира с диетата на Аткинс, която провокира противоположна реакция към въглехидратите. Това беше последвано от поредност от демонизиращи въглехидратите диети. Но приливът се обърна през последните години и въглехидратите още веднъж се завръщат в менюто.

И по този начин, положителни ли са за нас или не?

Защо хлябът с КВАС е толкоз потребен

1. Някои въглехидрати са по-добри от други

Въглехидратите могат да бъдат категоризирани в две групи: захари (в естествена или рафинирана форма) и комплицирани въглехидрати (нишестени храни като картофи, тестени произведения, хляб).

Докато всички въглехидрати се разграждат до захар в тялото, комплицираните въглехидрати се разграничават по това, че голям брой захарни молекули са свързани дружно в дълги вериги и са заключени във влакнеста матрица. Тази неповторима конструкция значи, че им лишава повече време, с цел да се разградят до захар и да обезпечат продължително, дълготрайно гориво за тялото и мозъка. Страхотни източници включват картофи, пълнозърнести тестени произведения, пълнозърнест самун, пълнозърнест ориз, овес, ръж, киноа, елда, просо и кафяв ориз.

Сложните въглехидрати също съдържат съществени витамини и минерали. Например картофите обезпечават витамини от група В, които са от значително значение за превръщането на храната, която одобряваме в сила, както и витамин С и калий, основен минерал, участващ в регулирането на кръвното налягане.

2. Имате потребност от тях за мозъчна мощ

Въглехидратите са главен източник на гориво, давайки на нашите мускули и мозък силата, от която се нуждаят, с цел да действат. Те се съхраняват като гликоген в тялото, подготвени за приложимост, когато упражняваме. Тези ресурси би трябвало да се попълнят постоянно – когато са ниски, можете да усетите отмалялост и понижена работливост по време на подготовка.

Постоянното доставяне на мозъка със захар е от основно значение за оптимална централизация и когнитивна успеваемост. Интересното е, че нашият мозък употребява до 20% от силата, нужна на тялото.

Мислите, че ТЕЗИ храни нямат период на валидност, НО в действителност се скапват и са рискови

3. Стомахът ви ще ви благодари

Въглехидратите са главен източник на фибри. Фибрите са главен съставен елемент на нашата диета и са от основно значение за поддържането на храносмилателната ни система здрава и попречване на запек.
Това са най-полезните въглехидратни храни, от които се отслабва
Кой от нас не е спазвал диета? Почти сме сигурни, че малко на брой са тези, които нито един път през живота си не са се подлагали на избран...
Прочети повече
Ако ограничим приема на въглехидрати, ние също ограничаваме приема на фибри, което може да повлияе на здравето ни в дълготраен проект.

Картофите са освен страховит, апетитен източник на постепенно освобождаваща се сила, само че също по този начин е цялостен с фибри. Всъщност междинният картоф (180 g), изпечен в кожата му, съдържа 4,9 g фибри, което в действителност е съвсем двойно повече от това, което се съдържа в порция паста (220 g).

4. Те ви оказват помощ да поддържате здравословно тегло

Има постоянно срещано неправилно разбиране, че въглехидратите ни вършат дебели, само че в реалност несъразмерната консумация на която и да е група храни ще докара до наддаване на тегло. Въглехидратите сами по себе си съдържат единствено 4 kcal на грам, до момента в който мазнините съдържат 9 kcal на грам.

Както знаем, въглехидратите са главен източник на фибри и Европейският орган за сигурност на храните допуска, че включването на богати на фибри храни като част от здравословна уравновесена диета може да усъвършенства поддържането на тежестта. Фибрите имат засищащи свойства, тъй че ни оказват помощ да сме сити за по-дълго, което може да играе роля за понижаване на потреблението на сила и поддържане на здравословно телесно тегло.
Захарта може и да е потребна. Вижте по кое време
Стремим се към ограничение на сладките храни и захарта, тъй като е известно, че несъразмерната приложимост води до наддаване на тегло, пробле...
Прочети повече
5. Важно е по какъв начин ги ядете

За да увеличите оптимално изгодите за здравето, би трябвало да внимавате по какъв начин готвите и сервирате въглехидратите си. При картофите по-голямата част от фибрите се намират в обвивката, тъй че не изхвърляйте тази подхранваща част. Опитайте да нарежете картофа си на тънки филийки (оставете коричката), прибавете леко покритие от зехтин и по-късно запечете за 20-30 минути. Задушавайте или варете – това са още по-нискокалорични способи да ги консумирате.

6. Могат да подобрят настроението

Ако в миналото сте били на диета с доста ниско наличие на въглехидрати и сте забелязали, че настроението ви е унило, това може да се дължи частично на неналичието на въглехидрати в диетата. Въглехидратите подкрепят превозването на триптофан (протеин) през кръвно-мозъчната преграда, който по-късно се трансформира в нашия хормон на щастието серотонин. Оказва се, че въглехидратите в действителност са най-хубавата удобна храна.

Източник: https://www.goodhousekeeping.com/uk/health/healthy-eating/a579274/this-is-what-a-nutritionist-actually-thinks-about-carbs/

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР