Всичко си има срок на годност и автомобилната гума не

...
Всичко си има срок на годност и автомобилната гума не
Коментари Харесай

Как да запазим гумите от бързо износване

Всичко си има период на валидност и автомобилната гума не прави изключение. Тя се износва с времето, а по какъв начин става това зависи и от водача на автомобила. Нов комплект гуми не е по никакъв начин на ниска цена и по тази причина водачите би трябвало да бъдат изключително деликатни. Преобладаващо влияние оказват пътната настилка, измененията в температурите, внезапните потегляния и прекъсвания.

Състоянието на гумите зависи от изискванията, в които се употребяват. Производителите също са наясно с това, като непрестанно внедряват нови технологии и разнообразни смеси. Но даже и най-надеждните гуми нямат късмет, в случай че водачът се отнася към тях с неуважение. Ето 7 метода за опазване на гумите, предложени от Automedia.bg:

 

Внимавайте с тежестта на автомобила

Правилият избор на гуми е доста значим, като изключително би трябвало да се внимава с оптимално допустимото тегло на автомобила. Претоварването постоянно води до изхабяване на гумите, както по вътрешната, по този начин и по външната им част.

 

Скорост, маршрут и мощ на автомобила

Освен това при избора би трябвало да се внимава за скоростта, като се взима поради метода на шофиране (най-вече скоростта), мощността на автомобила и маршрутите, по които се движи. Ако не се внимава за тези индикатори, даже нови гуми ще изкарат единствено един сезон.

 

Сезонните гуми са наложителни

Сезонността на гумите не е просто измислено разбиране, а на първо място сигурност. Затова през лятото би трябвало да се кара с летни гуми, а през зимата - със зимни. В противоположен случай лятната гума просто безусловно ще се унищожи, в случай че преди този момент автомобилът не излети от пътя. А зимната като се изключи че има ниска успеваемост при прекъсване на изсъхнал асфалт, повишава разхода на гориво. И също завършва за едно лято, изключително в случай че е много топло.

 

Стил на шофиране

Един от значимите фактори, влияещи на износването на гумите, е стилът на шофиране. Ако джобовете ви са цялостни с пари, можете да игнорирате този миг (както и останалите), в случай че задачата ви е да изкарате с един комплект повече от един сезон, то би трябвало да се откажете от агресивното каране. Това значи, че би трябвало да се заобикалят внезапните потегляния и прекъсвания както на път с малко трафик, по този начин и в тапите.

 

Техническо положение на автомобила

Техническото положение на транспортното средство несъмнено въздейства върху износването на гумите. Ако окачването на автомобила е развалено, това се отразява на положението им. Сериозна роля играе тяхното вярно слагане и баланс и в случай че тези фактори бъдат подценени, това води освен до неприятен комфорт при пътешестване, само че и до бързо изхабяване на гумите.

 

Налягане в гумите

Трябва също деликатно да се следи за положението на гумите. Ако те не дават отговор на предложеното от производителя, това ще повлияе освен върху разхода на гориво, който ще се повиши, само че и върху тяхното изхабяване. Освен това понякога е нужно да се " обръщат " двойките гуми. Тези, които са сложени на водещата ос, да се местят на другата, защото се износват по-бързо.

 

Правилно предпазване

Начинът на предпазване също е доста значим за продължителността на живота на гумите. Те би трябвало да се държат на закрито и ветровито място, където не е влажно и не прониква слънчева светлина. Освен това би трябвало да се защищават от замърсяване с течни горива, масла или сходни нападателни реагенти. Ако гумите са без джанти, не би трябвало да се окачват или поставят хоризонтално една върху друга, а да се държат отвесно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР