Всичко поскъпна, иззеха учебниците по история на Украйна, въведоха руски

...
Всичко поскъпна, иззеха учебниците по история на Украйна, въведоха руски
Коментари Харесай

Руските храни и лекарства не стават за нищо: две жени от Луганск разказват


" Всичко нарастна, иззеха учебниците по история на Украйна, вкараха съветски артикули по магазините - медикаменти, храни. А те са доста по-лоши. " Две дами от Луганска област описват по какъв начин се е трансформирал животът им от март насам.

Снимка от Луганска област, края на април

Недостиг на средства, гонения, гнет и заплашване - с това се сблъскват. Ето какво описват две дами за живота си в новите условия.

" Най-активните ги превъзпитават "
Редакцията предлага
Александра, жителка на населено място покрай Сватово: " Окупаторите пристигнаха в селището ни при започване на март. Реакциите на локалните хора не бяха еднопосочни - някои същински се радваха, на други им беше безразлично кой е на власт, трети се съпротивяваха, въпреки да не биваше да се опонира - знаехме, че в прилежащи градове са стреляли против протестиращите. А най-активните от тях (протестиращите - б.ред.) ги затваряли в подземия - да ги " превъзпитават ".

В средата на март изчезнаха мобилните връзки, освен това на всички оператори. И интернетът спря, само че хората намираха някакъв метод за връзка. Накараха ни да си прехвърлим часовниците на съветското време, само че аз към този момент не съм го направила.

Още от първите дни на окупацията хората започнаха да изкупуват всичко от магазините, нямаше нито самун, нито брашно. Освен това военните не разрешиха да се излага за обмен украинска продукция - единствено артикули от така наречен ЛНР и ДНР и от Русия. А ние тук сме привикнали с нашите украински артикули, както и с медикаментите - качеството на съветските е по-ниско, а цените са по-високи, хората се оплакват, че тези медикаменти не дават нужния резултат.

Всичко нарастна съвсем два пъти. Не доближават нито канцеларските, нито хигиеничните материали. Тук живеят най-вече пенсионери, които към този момент нямат никакви пари - те получават пенсиите си по пощата, което за финален път се е случвало през февруари преди началото на войната. Хората оцеляха с помощта на запасите си от зеленчуци и консервите, а някои гладуваха. След като започнаха да обработват документите за съветски пенсии, продавачката в магазина стартира да дава артикули назаем. Банковата система не работи, да изтеглиш пари в брой или да платиш с карта е просто невероятно. Селяните започнаха да разпродават всичко, което им е допълнително - картофи, яйца. Всички са наясно, че лятото ще е тежко - нивите са минирани, няма по какъв начин да се засее. В Сватово на всички места има опашки - пред колите, които продават нещо, пред банките, пред аптеките. Всичко това припомня на Съветския съюз.

Младите хора или са отпътували, или се пробват да заминат. Засега е допустимо да се замине единствено за Русия. Ако задачата е Украйна - единствено през Русия, Естония или Латвия, след това през Литва, Полша и тогава към този момент вкъщи. Мнозина наложително са отпътували зад граница, тъй като тук принудително взимат в армията на така наречен ЛНР. Който не е отпътувал, се укрива.

На учителите им сложиха ултиматум - или да преподават по съветската стратегия, или да изоставен. На децата пък споделиха, че последователно ще се минава на образование на съветски. Иззеха всички учебници по история на Украйна, обстреляха новата, още незавършена украинска черква. Съсипаха иконите, доста от които са откраднати. "

" Заплати няма, парите свършват, не знаем какво ще стане "

Ана, жителка на село покрай Старобелск: " Нашето село е окупирано от средата на март. Военните незабавно започнаха да обикалят къщите и да ревизират дали някой се крие. Не са доста и не тероризират локалните, само че се пробвам да ги заобикалям - не желая да контактувам с тях. Навсякъде са поставили контролни пунктове, ревизират паспортите.

Улица в Старобелск

Въпреки окупацията множеството хора останаха тук. Половината поданици на селото са проукраински настроени, другите се " преориентираха ". Даже имаше искащи да постъпят в армията на така наречен ЛНР. Но настроението е общо взето следното: все едно кой е на власт, значимото е да не стрелят.

По малкия екран има единствено съветски и лугански стратегии, радиото е на така наречен ЛНР. Наскоро не разрешиха Facebook, в този момент го употребяват благодарение на VPN-връзка - това е единственият канал за връзка с външния свят. Цените са просто ужасни, дори спрямо Луганск, откъдето главно карат стоката - всичко е поскъпнало с 20-30 %. Може да се заплаща и с гривни, и с рубли. Магазините към този момент са цялостни, само че качеството на стоките не е изключително положително. Някои са напряко долнопробни - да вземем за пример хлябът или сладоледът. Същото е и с медикаментите. Хората безусловно се избиват за последните украински лекарства, защото съветските не са ефикасни. Газът и електрическата енергия са си все по този начин доста евтини, само че токът непрекъснато стопира - от време на време и за цяло денонощие.

В магазините въобще не може да се заплаща с карти, а хората нямат пари в брой, тъй като нито един банкомат не работи. Когато в магазина краткотрайно можеше да се заплаща с карта, хората взеха всичко, което можаха да намерят - от лопатите до бельото и чорапите, с цел да похарчат парите си за нещо. Тъй като ни наплашиха, че те просто ще изгорят в украинските карти.

Работа просто няма. И преди беше мъчно да се откри, а в този момент е просто нереално. Заради неналичието на работа хората отпътуват за Русия, тъй като отсам не може да се замине на никое място другаде. Семейството ни остана без приходи, парите ни към този момент свършват. Просто не знаем какво ще вършим.

*Имената са изменени от редакцията заради съображения за сигурност

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Наталия и Вероника - майка и щерка се борят за Украйна
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР