Всичко от този тефтер ни е любимо, защото е ясно,

...
Всичко от този тефтер ни е любимо, защото е ясно,
Коментари Харесай

Чорбаджийска апетитка от стария тефтер

Всичко от този бележник ни е обичано, тъй като е ясно, че е супервкусно

Необходими Продукти

● чорбаджийски чушки - 1300 г
● чушки - 3 кг
● домати - 3 кг
● магданоз
● лук - 1 бр.
● чесън - 1 бр.
● люти чушки - 1 бр. по избор
● магданоз

За марината


● олио - 1 1/2 ч.ч.
● оцет - 1 1/2 ч.ч. ябълков
● захар - 1 ч.ч.
● сол - 6 с.л.
● лавър - 3 - 4 листа
● черен пипер - 1 с.л. на зрънца

Начин на подготвяне

Измиваме добре зеленчуците. Пиперките почистваме от дръжките, изпичаме и обелваме. След като се охладят и изцедят ги нарязваме на тънки линии.

Чорбаджийските чушлета режем на две или на три /зависи от тяхната големина/. Доматите меля в блендер. Магданоза разрязвам на ситно, а дръжките резервираме.

Лукът разчиствам от люспи и разрязвам на две. Обелвам скилидките на чесъна и ги слагам в марлената торбичка, дружно с лука, магданозените дръжки, лютата чушка, черния пипер и лавровите листенца. Завързвам добре и я пущам в марината, с цел да я обогати с вкусови аромати.

За маринатата си подготвям подобаващ съд, в който разбърквам оцета, солта и захарта. След като заври, понижавам температурата и слагам първо в нея чорбаджийските чушки за към 3 минути.

След изваждането им пущам печените и нарязани пиперки. Изваждам и тях и прибавям смлените домати.

Оставям соса да се редуцира до нужната плътност. През това време препържвам олио, като в съда добавям коричка изсъхнал самун /така се заобикаля мирисът/, която след това премахвам.

В обособен съд пасирам извадените от торбичката лук и чесън. Връщам ги към соса, дружно с препържената растителна лой, пиперките и чорбаджийските чушлета.

Оставям да покъкри още 10 минути, добавям и нарязаният магданоз и премахвам от огъня. Насипвам в чисти и сухи бурканчета. Стерилизирам вкусната апетитка 10 минути от завирането на водата.

Тази остаряла рецепта подготвям всяка година и я сервирам с топъл селски самун. Да ви е сладко!

Съвет: Зеленчуците, на които им следва мариноване, би трябвало да се слагат и изваждат по едно и също време. За тази цел употребявам тензухено вързопче или железна кошничка. Така икономисвам време до момента в който ги вадя с решетъчна лъжица, мариновам по-голямо количество и съм спокойна, че няма да се преварят.

Чорбаджийската апетитка от остарелия бележник е подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР