Всичко, което трябва да знаете за процеса за импийчмънт на Кен Пакстън в Тексас

...
В Съединените щати се провежда исторически процес, за да се
Коментари Харесай

В Съединените щати се провежда исторически процес, за да се определи дали трикратният главен прокурор на Тексас Кен Пакстън ще бъде отстранен от изборната си позиция — и вероятно ще му бъде забранено да участва някога да работи отново.

Пакстън, който спечели преизбирането отново през ноември, си спечели национална репутация като крайнодесен привратник на президента демократ Джо Байдън, чиято политика той редовно оспорваше в съда.

Но 60-годишният Пакстън отдавна е замесен в разследвания и правни опасности и през май той стана третият действащ политик в 178-годишната история на Тексас, който е импийчмънт.

Сега Сенатът на щата претегля обвиненията срещу него, за да определи дали времето му като главен прокурор е приключило.

Въпреки че Тексас е ръководен от републиканците щат, процесът срещу Пакстън за корупция може да тества толерантността на партията към скандали. Ето всичко, което трябва да знаете за текущия процес по импийчмънт.

Кой е Кен Пакстън?

От 2015 г. Пакстън е главен прокурор на Тексас, ключова изборна позиция в щата.

Главният прокурор не само е най-добрият адвокат и служител на правоприлагащите органи на щата, но всеки, който заема тази роля, може също да съди федералното правителство – власт, която Пакстън упражнява често.

Откакто Байдън стана президент, Пакстън оспори множество федерални политики, от разходни пакети до определяне на застрашени видове. Само над дузина съдебни дела са насочени към имиграционните политики на Байдън.

Този стил на конфронтация изстреля Пакстън на националната сцена, превръщайки го в любимец на крайната десница. Той дори поведе петиция за отмяна на президентските избори през 2020 г., хвърляйки тежестта си зад необоснованите твърдения на Доналд Тръмп за измама с бюлетини.

Но Върховният съд на САЩ в крайна сметка отхвърли делото му.

Кога Пакстън беше отстранен?

На 27 май Камарата на представителите на Тексас с голямо мнозинство гласува за импийчмънт на Пакстън, въпреки силното републиканско мнозинство в камарата. Гласуването беше 121 срещу 23.

Той беше незабавно отстранен от длъжност, но не и уволнен. Сенатът на щата трябва да реши дали да го отстрани от длъжност. Този процес продължава.

Защо Пакстън беше импийчмънт?

Първоначално Пакстън беше изправен пред 20 статии за импийчмънт, обвиняващи го във всичко - от подкуп до възпрепятстване на правосъдието до злоупотреба с общественото доверие.

Три от статиите засягат случай на измама с ценни книжа, датиращ от 2015 г., преди Пакстън да встъпи в длъжност. По това време Пакстън беше обвинен в подвеждане на инвеститори, насърчавайки ги да купуват акции в технологичен стартъп, от който той всъщност получаваше пари.

В статиите за импийчмънт се споменава този инцидент, като се казва, че Пакстън е злоупотребил със съдебния процес, за да скрие участието си в случая. Това от своя страна „лиши избирателите от шанс да вземат информирано решение, когато гласуват за главен прокурор“.

Но по-голямата част от статиите за импийчмънт се фокусираха върху участието му в богат инвеститор в недвижими имоти на име Нейт Пол.

През 2019 г. агенти на Федералното бюро за разследване нахлуха в дома и офисите на Пол като част от разследване на неговите бизнес сделки.

Пол — донор на кампанията за преизбиране на Пакстън — се обърна към главния прокурор за помощ и се твърди, че Пакстън отговори, като назначи специален прокурор, който да разгледа жалбите на Пол.

Но седем членове на персонала на Пакстън подадоха жалба за нередности, призовавайки за разследване на отношенията на главния прокурор с Пол. Получените 16 члена за импийчмънт обвиняват Пакстън в злоупотреба с властта си, за да защитава съюзници, да обменя подкупи и да отмъщава на подателите на сигнали.

Те формират основата за текущия процес в Сената на щата.

Какво общо има любовният живот на Пакстън с импийчмънта му?

Пакстън е обвинен в афера с Лора Олсън, бивш помощник на държавния сенатор Дона Кембъл, друга републиканка.

Въпреки че извънбрачните отношения не са престъпление, случилото се след това се равнява на акт на подкуп, според процедурата по импийчмънт.

Пакстън използва влиянието си, за да намери работа на Олсън при Пол, предприемача на недвижими имоти. В замяна на наемането на Олсън, в статиите за импийчмънта се казва, че Пол „уж е получил благоприятна правна помощ от или специализиран достъп до офиса на главния прокурор“.

Кой решава дали Пакстън е виновен?

След като Пакстън беше импийчмънт през май, Сенатът на щата Тексас трябваше да проведе процес, за да реши дали да го осъди.

Този процес започна на 5 септември с прочитане на 16-те члена за импийчмънт, пред които е изправен. Останалите четири члена, първоначално представени в щатската Камара на представителите, ще бъдат разгледани на по-късна дата.

Щатският сенат се състои от 31 членове, 19 от които републиканци като Пакстън. Но един има конфликт на интереси: Анджела Пакстън, съпругата му. Следователно тя е дисквалифицирана от участие в процеса, въпреки че е длъжна да присъства.

Необходимо е мнозинство от две трети или 21 щатски сенатори, за да бъде осъден Пакстън по който и да е от 16-те члена за импийчмънт.

Как Пакстън отговори на обвиненията?

Пакстън пледира невинен по обвиненията за импийчмънт. В деня, в който започна процесът, отстраненият главен прокурор благодари на поддръжниците си и издаде бележка за неподчинение, като написа в социалните медии: „Никога няма да отстъпя, за да защитавам свободата.“

Той често не се е явявал по време на процеса, въпреки че присъствието му не е било задължително.

Какво следва?

Държавните прокурори прекратиха делото си в сряда. И защитата, и обвинението имат ограничение от 24 часа, за да представят доказателства и да разпитат свидетели.

След като и двете страни изложат аргументите си и изложат окончателните си аргументи, сенаторите на щата ще гласуват обвиненията за импийчмънт. Ако Пакстън бъде оправдан, ще му бъде позволено да възобнови работата си.

Въпреки това, ако някой от 16-те члена за импийчмънт бъде потвърден и Пакстън бъде осъден, той незабавно ще бъде изправен пред отстраняване от изборния си пост. Това би увеличило възможността за по-нататъшно гласуване, за да се определи дали трябва да му бъде забранено да заема обществена длъжност в щата някога отново.


Кой друг е импийчмънт в Тексас?

Само други двама действащи политици са били импийчмънтвани в Тексас. И в двата случая те не само бяха отстранени от длъжност, но и им беше блокирано да се кандидатират отново в щата.

Последният случай беше през 1975 г., когато окръжният съдия OP Carillo беше отстранен за злоупотреба с ресурси на окръга и укриване на данъци. Но първият случай включваше губернатор, най-високата изпълнителна длъжност в щата.

Джеймс Фъргюсън, 26-ият губернатор на Тексас, беше импийчмънт по време на втория си мандат през 1917 г. за неправомерно използване на държавни средства, получаване на пари от неразкрит източник и други обвинения.

Но той продължи да има значително влияние върху политиката в Тексас. Когато съпругата му Мириам Фъргюсън беше избрана в имението на губернатора, тя обеща на избирателите да получат „двама губернатори на цената на един“.

Пакстън и Джеймс Фъргюсън са единствените двама действащи политици в щата, които са импийчмънтирани в Тексас.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР