Всичките нови учебници по история за десети клас, включително и

...
Всичките нови учебници по история за десети клас, включително и
Коментари Харесай

Историци от БАН: Няма как учебниците да оневинят комунистическия режим

Всичките нови учебници по история за десети клас, в това число и най-високо оценените, имат потребност от цялостна преправка. Това сподели в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция Николай Поппетров от Института за исторически проучвания на Българска академия на науките, който е и създател на частта от учебника на " Булвест 2000 " по история за десети клас, която е от Освобождението през 1878 година до 1944 година.

Истината е такава, несъмнено, че и в настоящия си тип тези учебници могат да изпълнят задачата си. Не мисля, че те ще подкопаят националното самочувствие на българите, и не мисля, че те ще оневинят комунистическия режим или ще го изкарат по-черен, в сравнение с е бил, съобщи Поппетров. Той сподели за учебниците, че " не са съвършени, не са както би трябвало, може би, само че това е, в случай че имате доста високи критерии ". Аз съм написал текст, който също не мисля, че е най-хубавият текст, който можех да напиша. Имах големи диспути пред самия себе си - по какъв начин да изразя някои неща в програмата, която е заложена, като МОН е принципалът, който я задава. Директно към всички учебници бих могъл да имам някакви забележки - по какъв начин е дозирано, за какво е дозирано, разяснява историкът.

На 25 юни пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че новите учебници по история за десети клас не са одобрени и са направени рекомендации към издателствата да ги поправят. Има пет плана за нови учебници по история за десети клас, които би трябвало да влязат в действие от образователната 2019/2020 година, само че против тях има възражения за метода на показване на комунистическия режим. Министър Вълчев напомни, че през предходната година беше одобрена програмата по история за десети клас, която обгръща цялата история на България, всичките интервали, в това число и най-новата история. За страдание, в най-новата история има разграничителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, разяснява тогава просветителният министър.

Историята на всяка персона, предходна през даден исторически интервал, пази друга памет и мемоари, а борбата за историята е борбата за истината в историята, сподели проф. Нина Дюлгерова - учител във ВСУ " Черноризец Храбър " и в ЮЗУ " Неофит Рилски ". Според нея във всеки един политически режим - дали ще приказваме за България, за света или за империите, които дефинират историята, има " черни петна ". " Има и ГУЛАГ в Съветския съюз, има и Белене тук, има и концлагерите в нацистка Германия ", разяснява проф. Дюлгерова. Тя предложи, в случай че влагаме страсти към исторически събития, те да не са свързани с ненавист и злоба към това, което е било преди нас.

Нищо ужасно няма да използваме понятието " комунистически режим ", тъй като то е влезнало в българската историческа просвета, както понятието " Възраждане ", сподели Николай Поппетров. По думите му, когато обаче се приказва за лагерите при комунизма - би трябвало да се опише цялата обстановка, обвързвана със страха и със ориста, да се изясни " кои отиват в лагерите и с каква цел ги пращат ". Тогава ще се види кои са дисидентите и от кои среди са те, изясни историкът. Той заключи, че за новите учебници по история е липсвал разговор - сред историците, МОН и медиите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР