Всички знаят какво е имунитет. Оценяваме го най-вече в сезоните

...
Всички знаят какво е имунитет. Оценяваме го най-вече в сезоните
Коментари Харесай

Симптомите, сигнализиращи за проблеми с черния дроб

Всички знаят какво е имунитет. Оценяваме го най-много в сезоните на настинки и грип. Но малко хора знаят, че черният дроб е “дясната ръка” на имунитета, написа zdrave.to.

Доказано е, че той извършва над 500 метаболитни функционалности и е главен състезател в полето на всички метаболитни процеси в организма. Това е проучвателен и преработвателен център, който в частност, създава протеини за синтеза на имуноглобулини, антитела, интерферон и други “градивни елементи” на имунитета. Черният дроб е най-важното място за взаимоотношение на имунните кафези - лимфоцитите.

При нарушени чернодробни функционалности, преди всичко понижава устойчивостта на организма към инфекции. Например, хората, страдащи от хронични болести, по-специално захарен диабет вид 2 (при който се губи способността за обикновено асимилиране на глюкозата и се развива безалкохолна мастна чернодробна болест), постоянно страдат от възпаления, възвръщат се дълго време след инфекции, настинки и контузии.

За страдание, доста е мъчно да разберем в какво положение е самият черен дроб. Ранните увреждания са съвсем безсимптомни. Когато здравословните проблеми станат явни, заболяването постоянно е в напреднал етап и е сложна за лекуване.

За да се предотврати развиването на чернодробни болести, е значимо да се обърне внимание на всевъзможни, даже неспецифични прояви на заболяване. Симптомите могат да включват отмалялост, изнемощялост, унесеност, гадене, загуба на вкус, тежест в дясната страна и сърбеж, чести настинки.

Мнозина обаче просто не осъзнават, че сходни неприятни признаци са свързани с черния дроб. Започват да одобряват витамини и имуномодулатори “с цел - подсилване на здравето”. За да оцените вярно положението на тялото си, би трябвало да си извършите чернодробни функционални проби и проучвания за вирусен хепатит, ултразвук и да посетите терапевт. Ако има отклонения в резултатите от проучванията, лекарят ще ви насочи към гастроентеролог.

При навременно разкриване на чернодробна патология, ще може да предотвратите развиването на “съпътстващи” болести и, несъмнено, да укрепите имунната си система.

Важно е да се придържате към уравновесена диета, с цел да може черният дроб да действа пълноценно и дейно. Витамините, антиоксидантите и есенциалните фосфолипиди са градивните детайли на черния дроб и организма като цяло, защото съдържат по този начин наречените полиненаситени мазнини, които обезпечават резистентност на тъканите на токсините и вземат участие интензивно в детоксикацията.

Естествено, тези мазнини се съдържат в нерафинирани растителни масла, ядки, всевъзможни семена, сусам, соя, водорасли и морски риби. Възможно е да се компенсира неналичието на микроелементи благодарение на натурални хепатопротективни препарати на основата на фосфолипиди. За страдание, в актуалните условия на околната среда тялото ни може да няма време да се прочисти. Това си коства да не се не помни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР