Всички знаем за древните египтяни и пирамидите, древните гърци с

...
Всички знаем за древните египтяни и пирамидите, древните гърци с
Коментари Харесай

Шест странни древни култури, забравени от историята

Всички знаем за античните египтяни и пирамидите, античните гърци с техните храмове и статуи или пък за маите с техния оракулски календар. Има обаче култури, към които историята надалеч не е по този начин благосклонна. Ето някои от народите, които не разполагат с историческата популярност, която вероятно заслужават.

  1. ЦАРСТВОТО НА СИЛА

Сила са една от най-дълго царувалите династии в международната история. Те ръководят съвсем целия корейски полуостров в интервала от 57 година прочие Хр. до 935 година След себе си не са оставили доста за проучване от археолозите. Наскоро при разкопки обаче, бяха открити костите на жена, умряла към края на 30-те си години, край историческата столица на Сила (Gyeongju).

Анализът на костите разкрива, че тя е била вегетарианка, чиято диета е включвала ориз, картофи и зърнени храни. Нейният череп обаче е необичайно продълговат ( фотографията горе ).

Сила са учредени от монарха Бак Хеокгеос ( Bak Hyeokgeose ) . Легендата споделя, че той се е излюпил от мистериозно яйце в гората и се оженил за кралица, родена от змей.

С течение на времето културата на Сила се развила до централизирано йерархично общество с богата аристократична класа. Въпреки че находките на човешки остатъци от представители на мощ са огромна необичайност, археолозите са разкрили разнородни първокласни артикули, създание на този народ: от златна кама, през стоманен Буда, до разнообразни бижута. Всички те се пазят в Националния музей в Дженджу в Южна Корея.

  1. ИНДУСИТЕ

Те са най-голямата известна градска просвета със земя, разпростряла се от реката Инд в наше време в Пакистан до Арабско море и Ганг в Индия. Цивилизацията на индусите просъществува хиляди години в интервала от към 3300 прочие Хр. до към 1600 година

Индусите, познати също и като „ харапани “ или Харапска цивилизация, са развили канализационни и дренажни системи за своите градове, строили са впечатляващи стени и зърнохранилища, оставили са след себе си артефакти като керамика и глазирани мъниста.

Дори са имали стоматология: учени откриха 11 пробити кътници от възрастни хора, живели преди 7500 до 9000 години в долината на Инд, съгласно проучване, оповестено през 2006 година в Nature. Друго проучване от 2012 година предполга, че смяна в климата отслабила мусонните дъждове, което пък е изсушило прекомерно огромна част от територията на харапаните. Това се показва като причина за миграция към по-голям климат и надлежно за завършек на тази цивилизация.

  1. САНСИНДУЙ

Сансиндуй са просвета от Бронзовата епоха, развита на територията на днешната китайска провинция Сичуан. Първи, през 1929 година, един фермер открива артефакти от Сансиндуй. Доста по-късно, при разкопки през 1986 година са открити нефритени резби и бронзови статуи с височина 2,4 метра.

Кои са били Сансиндуй? Въпреки доказателствата за гения им в изкуствата, никой не знае в действителност. Те са били майстори на изящни бронзови и златни маски, които съгласно археолозите на Музея Сансиндуй в Китай, съставляват богове или предшественици. Земите на Сансиндуй евентуално са били изоставени преди 2800 или 3000 години. Доказателства в различен античен град – Джинша, открит наоколо, допускат, че Сансиндуй са се преместили в него. Една от теориите за това пренасяне е, че огромно земетресение е пренасочило водата на река Мин ( Сичуан ) и принудило Сансиндуй да мигрират.

  1. НОК

Мистериозната и малко позната просвета Нок е просъществувала на териоторията на днешна северна Нигерия от към 1000 година прочие Хр. до към 300 година Свидетелства за Нок са открити по случайност по време на миннодобивни действия през 1943 година, твърди музеят на изкуството Метрополитан в Ню Йорк.

Миньори изкопали глава на скулптура от теракота, удостоверение за богата скулптурна традиция. Оттогава са открити още доста и комплицирани теракота статуи на хора, в това число на такива, носещи бижута и други знаци на властта, познати от находки, свързани с Древен Египет. Открити са и статуи на хора с разнообразни заболявания като да вземем за пример елефантиазис.

За мистерията, обхванала Нок, способства и фактът, че откритите артефакти са били премествани от своя подтекст без съответния архелогически разбор. През 2012 година Съединени американски щати върна на Нигерия сбирка от фигурки от времето на Нок, които са били откраднати от Националния музей на Нигерия и вкарани контрабандно в Америка.

гробницата на етруския принц

  1. ЕТРУСКИТЕ

Етруските са предримска просвета, населявала днешна северна Италия в интервала от към 700 година прочие Хр. до към 500 година Вероятно са били всмукани от Древен Рим. Те имат развъртян неповторим писмен език и са оставили след себе си първокласни фамилни гробници, в това число една, принадлежла на принц и открита чак 2013 година

Етруската цивилазиция е била теокрация и надлежно религиозните ритуали са били част от всекидневието.

Най-старото изображение на раждане в западното изкуство е намерено точно в етруското светилище Поджо Кола ( Poggio Colla ) . На същото място археолозите са разкрили и пясъчна плоча с размери 1,2 на 0,6 м с редки гравюри на етруски език. От езика са оживели единствено няколко писмени свидетелства.

Друго удостоверение от времето на Етруските е квадратен комплекс, представлявал най-голямата постройка в Средиземноморието по това време, където археолозите са разкрили повече от 25000 артефакти.

  1. СТРАНАТА ПУНТ

Някои култури са познати само от свидетелства на други култури за тях. Такъв е казусът и с мистериозната страна Пунт, царство в Африка, развивало търговия с античните египтяни. Предполага се, че Пунт са населявали земите на юг от сегашен Судан, по южното крайбрежие на Червено море, никой обаче не е сигурен къде тъкмо. Двете култури ( Пунт и Египет ) са развивали търговия най-малкото през 26 век преди Христос, по време на ръководството на фараона Куфу (Хеопс) , построил огромната пирамида в Гиза.

Египтяните са оставили подробни описания на стоките, получени от Пунт – злато, слонова кост, смирна – както и за морските експедицции, посещавали изгубеното царство. Египтяните обаче не са оставили пояснение къде тъкмо са били пращани тези експедиции. Предполага се въпреки всичко, че Пунт е била по поречието на Нил, някъде в граничния регион на днешните Судан и Етиопия.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР