Всички знаем онова бодливо, неприятно усещане, което изпитваме под вълнения

...
Всички знаем онова бодливо, неприятно усещане, което изпитваме под вълнения
Коментари Харесай

Най-накрая стана ясно какво причинява сърбежа

Всички знаем това бодливо, неприятно чувство, което изпитваме под безредици пуловер или когато някой леко допре кожата ни. И много постоянно все някъде по тялото си имаме сърбеж, даже без съответна причина.
 Раните, зарастването им и каква е повода да ни сърбят
Защо зарастващите рани сърбят

И по какъв начин да си помогнем

И в случай че сме се чудили за какво, учени от Харвардското здравно учебно заведение в Съединени американски щати най-сетне откриват повода -, която живее в кожата ни. Известна като Staphylococcus aureus, тя безусловно трансформира нервните ни кафези.

Досадният дребен бацил освобождава химикал, който задейства протеин в нервите ни. Това изпраща сигнал до мозъка, който той възприема като сърбеж.
 Снимка 644057

Трябва да сме наясно, че в кожата ни има и доста положителни бактерии. Всъщност този необикновен орган се поддържа здрав с помощта на финия баланс на микроорганизмите в него. Но когато този уравновесен излезе от строя, Staphylococcus aureus стартира да " вилнее ".

Изследователите откриват това посредством проучвания върху мишки и човешки кафези. Те изолират един-единствен ензим, който се отделя от бактерията при контакт с кожата и който се оказва виновникът за сърбежа.
 Снимка 644059

Хората, страдащи от дерматит имат по-високи равнища на този ензим, в сравнение с хората със. Това изяснява за какво пациенти с екзема и атопичен дерматит имат обилни сърбежи. А в такава обстановка чесането освен не оказва помощ, а даже утежнява нещата - може да аргументи даже увреждане на кожата и болежка.

Ето за какво в този момент учените се надяват, че откритията им ще подобрят медикаментите и кремовете, предопределени за лекуване на сърбеж, обвързван с дисбаланс в кожния микробиом.
 Коронавирус, бактерии или гъбички - от кое място ще пристигна идната пандемия
Коронавирус, бактерии или гъбички - от кое място ще пристигна идната пандемия

Въпросът е не дали, а по кое време

От еволюционна позиция въпреки всичко остава неразбираемо за какво бактериите желаят да накарат кожата ни да сърби. Според откривателите, цикълът " сърбеж-чесане " може да е от изгода за микробите, позволявайки им по този метод да се популяризират из тялото. И по тази причина остава отворен въпросът - дали чесането оказва помощ на нас или на микробите, написа Science Focus.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР