- Всички знаем, че спортът е от съществено значение за

...
- Всички знаем, че спортът е от съществено значение за
Коментари Харесай

Що е то синдром на атлетичното сърце и кога спортът може да е опасен за здравето

- Всички знаем, че спортът е от значително значение за здравето ни и играе съществена роля за попречване на сърдечни болести. Бихте ли ни обяснили главните изгоди от физическата интензивност върху здравето на сърцето?

Упражненията за устойчивост като тичане, плуване или колоездене усъвършенстват метаболизма, понижават кръвното налягане и равнищата на кръвната захар и кръвните липиди. Освен това въздействието на симпатиковата нервна система върху сърцето е понижено, тъй че стресовата резистентност на сърцето се усъвършенства, търсенето на О2 е понижено и общия риск от сърдечни болести също се редуцира.

Силовите тренировки във фитнес залата, които са предопределени за създаване на мускули, също усъвършенстват здравословното положение, в случай че се извършват умерено (без поддръжка на протеини или хормонови добавки), като усъвършенстват съотношението мускул/мазнина. Мастната тъкан, изключително коремните мазнини, покачва риска от метаболитни нарушавания като диабет, което е един от най-важните фактори за сърдечни болести.

Затова в умозаключение предлагаме добър баланс сред спортове за устойчивост и силови тренировки в съответствие 3:1.

- Има ли риск да „ прекалим “ с тренировките и това да се окаже разрушително за здравето ни?

При съществуване на значимо сърдечно заболяване, напъните по време на спорт могат да причинят сърдечна непълнота или сърдечен удар. Следователно, в избрана възраст - според от самостоятелния профил на риска - хората би трябвало да прегледат сърцето си, преди да стартират интензивна подготвителна стратегия. Това нормално се предлага на възраст от 50 години при другояче здрави хора, и по-рано при пациенти с известни рискови фактори като диабет, артериална хипертония или при пушачи.

Но даже и при липса на съществуващи сърдечни положения, тежките спортове при хора без уместно подготвително положение могат да причинят увреждане на сърцето и организма, изключително при положение на дехидратация или прегряване.

- Бихте ли ни обяснили какво значи „ синдром на атлетичното сърце “?

Обикновено това е разследване от продължителни рискови условия на подготовка в комбиниране с банкет на протеини и хормонови добавки, водещи до напредък на мускулите на сърцето, удебеляване и най-после несъответстващо увеличаване, което по-късно води до уязвимост на сърцето (дилатативна кардиомиопатия) и аритмия (предсърдно мъждене). При някои спортисти това е породено от непрекъснати интензивни тренировки по време на епизоди на вирусни инфекции, водещи до миокардит.

- Имате ли такива пациенти и по какъв начин ги лекувате ?

Много от тези пациенти посещават кардиолога години откакто са прекратили дейната си спортна кариера в положение на напреднала сърдечна непълнота. Поради изначално положителната си тренирочъвна форма, тези пациенти са в положение да компенсират сърдечната непълнота много дълго, тъй че визитата при експерт се отсрочва много напред във времето. Лечението нормално съдържа характерни медикаменти за сърдечна непълнота, при някои пациенти имплантиране на кардиовертер-дефибрилатори или даже устройства за поддържане на сърцето.

- Какви са признаци те на този феномен ?

Типични признаци са зной, отичане на краката, болежка в гърдите и доста понижена дарба за извършване на извършения.

- Обикновено хората не посещават експерт, до момента в който не се появят признаци и обилни признаци на влошено здраве. Вродените сърдечни дефекти от време на време не се откриват при младежи. Колко рисково е да се спортува в този случай и какви са признаците, които могат да подскажат, че има проблем със сърцето ви? Кога е целесъобразно да посетите доктор?

Всички професионални спортисти би трябвало да посетят доктор за сърдечен ултразвук при започване на кариерата си на възраст сред 15 и 18 години. Всички съществени типове вродена сърдечна непълнота ще бъдат открити по този метод.

При занимание спортуването признаци като пристъп, зной, болежка в гърдите, сини устни, отичане на краката, световъртеж или замаяност при изпитание или понижен потенциал за извършения би трябвало неотложно да провокират посещаване при кардиолога.До каква степен типа спорт, който практикуваме има значение?

- Има ли спортове, които носят по-висок риск за здравето на сърцето?

Като цяло няма спортове, които са рискови за крепко сърце, в случай че не са съчетани с несъответствуващи субстанции (допинг) за възстановяване на спортните резултати.

- Какво можете да посъветвате младежите, които желаят да спортуват и са склонни да прекаляват с тренировките, давайки на тялото си доста повече от нужните ежедневни извършения?

Има три най-важни рекомендации: 1. Започнете да упражнявате единствено в случай че се чувствате здрави и добре, не ходете на тренировки с тресчица или продължаващи (вирусни) инфекции, 2. Увеличaвайте седмично времето си за извършения и се опитвайте да спазвате постоянно една и съща активност на подготовка – би трябвало да се заобикаля да вземем за пример интензивно натоваване в продължение на 2 месеца, последвано от изцяло прекъсване на интензивността за известно време, при което по-късно започването на тренировки със същата висока активност. 3. Внимавайте за приема на течности, дехидратацията е най-честата заплаха при лица, които прекаляват със спортната си стратегия.

Проф. доктор Мартин Шилингер е експерт по вътрешна медицина, кардиология и ангиология във Виена, Австрия. Той е създател и съавтор на над 200 научни отчета, включително  и на многочислени публикации в известни интернационалните списания. През 2010 година проф. Шилингер става един от 50-те най-известни експерти в своята област.

Медицинската и научна специализация на проф. доктор Мартин Шилингер е диагностицирането и лекуването на нарушавания в кръвообращението идващи от сърце, мозък или крака, както и обвързваните рисковите фактори (хипертония, диабет, кръвни липиди), с фокус върху минимално инвазивното лекуване на тези болести.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР