Всички знаем, че един от най-важните въпроси за по-голяма част

...
Всички знаем, че един от най-важните въпроси за по-голяма част
Коментари Харесай

Нинова към Донев: Увеличавате бордовете, администрацията, а казвате, че няма пари

„ Всички знаем, че един от най-важните въпроси за по-голяма част от българското общество са цените, инфлацията и приходите. За нас като обществена партия това е извънредно значима тематика и желая да напомня единствено, че с помощта на присъединяване ни в предходното държавно управление, се осъществя доста сериозна систематична и поредна политика за увеличение на приходите. “

 

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада в запитване към служебният министър-председател Гълъб Донев. Тя пита за политиката по приходите, реализирана от служебното държавно управление.

Нинова напомни, че постоянното държавно управление е нараснало минималната заплата от 650 лева на 710 лева, ваучерите за храна на служащите от 80 лева на 200 л., майчинството през втората година последва растежа на минималната заплата, увеличени са били пенсиите и редица други обществени заплащания.

„ Убедено считаме, че с това помогнахме на милиони български жители да минат по-лесно през тежките зимни месеци. Наред с това, оставихме най-после на държавното управление 9 милиарда лева в хазната, милиард и половина остатък. Тоест, тази политика даже за миг не заплаши финансовата сигурност на България. Дори и през септември служебният кабинет регистрира, че има 1 милиард остатък “, добави тя.

По нейните думи в този момент сме изправени пред увеличение на цените още веднъж, само че предложение на служебния кабинет замразява приходите, замразява минималната заплата на 710 лева, като затова от това няма да се увеличи майчинството и грижата за младежите и децата.
Нинова уточни още, че Българска социалистическа партия от дълго време упорства да се одобри разбиране „ енергийна беднотия “ и в постоянния кабинет се е работило по този въпрос преди да бъде свален.

„ Вчера научаваме от служебния министър на труда и обществената политика, че те имат намерение това разбиране – „ енергийна беднотия “, да влезе в действие от 1 януари 2024 година Цялата 2023 година да нямаме разбиране „ енергийна беднотия “ – затова няма да има поддръжка към тези енергийно небогати фамилии. Още по-изненадващото, което разбрахме от министъра на труда и обществената политика, че прагът на беднотия, който се подвигна на 504 лева, а от него зависят и редица други обществени заплащания, ще влезе в действие по предложение на служебния кабинет от 1 юли 2023 година Тоест, още веднъж през най-тежките зимни месеци няма да бъде нараснал този предел на беднотия, затова няма бъдат нараснали и обществените заплащания “, сподели още Корнелия Нинова и добави, че всичко това буди паника.

„ Г-н министър председател, или си противоречите, или не си говорите в Министерски съвет, или не знаете какво вършиме “, съобщи Нинова в отговор на служебния министър ръководител и цитира служебния министър на труда и обществената политика от 10 август: „ Служебният кабинет ще предложи на Народното събрание и разисква със обществените си сътрудници минималната заплата от 1 януари да стане 770 лева “

 

Донев напомни, че служебното държавно управление предлага на Народното събрание да одобри така наречен удължителен закон за бюджета, които да работи досега, в който формирано постоянно държавно управление предложи собствен бюджет. 

 

" Минималната заплата остава 710 лв. ", добави той.

 

Донев посочи, че се резервира опцията за ваучерите на храна от Закона за корпоративното подоходно облагане и данъчни облекчения за деца и деца с увреждания. " Това, което направи служебното държавно управление във връзка с приходите, е да отпусне спомагателни 20 млн. лева към лица и фамилии, които са отвън обсега на лицата и фамилиите, които са подкрепени за отоплението през зимата. Допълнително са включени 40 хиляди лица и фамилии за отопление ", сподели още той. 

Според него една дълготрайна политика, каквато би трябвало да бъде тази по приходите, би трябвало да се създава и да се образува и да се извършва от постоянно държавно управление. " За това към сегашния миг служебното държавно управление не образува политика, няма право да образува такава политика по приходите, а извършва заварената от предходното постоянно държавно управление ", регистрира министър-председателят. 

 

„ Г-н министър председател, с това Ви оборвам тезата, че служебният кабинет не можел, нямал право и не предвиждал нарастване на заплатите. Вие ги предвиждахте през август. Сега сме 11 ноември, какво се е случило от този момент до момента, че концептуално преосмислихте Конституцията и законите на страната, че служебният кабинет не можа да подвига заплати? Първо това.
Второ, твърдите, че служебният кабинет не може да прави дълготрайни политики и би трябвало да се преценява със завареното състояние и бюджета, който е заварил - второ несъгласие. Или не знаете какво се случва при Вас, или съзнателно го вършиме. Дългосрочна политика ли е да поръчате още 8 нови F-16 за 2030 година? Дългосрочна политика ли е, без постоянно държавно управление, и работа ли е на служебния кабинет да желаете предложения за още 10 „ Грипен “-а? Знаете ли, че тази дълготрайна политика коства 6 милиарда, а обществената стратегия, която предлагаме от Българска социалистическа партия коства 2 милиарда? “, продължи водачът на Българска социалистическа партия.

„ Уважаеми български жители, съгласно служебния кабинет не може да се прави дълготрайна политика за увеличение на приходите през 2023 година, само че може да се прави дълготрайна политика до 2030 година за закупуване на още 8 самолета F-16 и 10 „ Грипен “-а “, заключи Нинова.

Нинова осведоми служебния министър-председател и за няколко съответни проблема: „ Знаете ли, че в Министерството на стопанската система и промишлеността се усилват бордовете на държавните предприятия? „ Държавната консолидационна компания “ – от 4 на 7, „ Ел Би Булгарикум “ – от 3 на 5, „ Монтажи “ – от 3 на 5. И да не не преставам нататък. От Вашия писмен отговор, който желаех информация какво се случва в министерствата, видях, че и на други места се случва. Увеличават се бордовете на държавните предприятия и второстепенни реализатори – първи извод. “

Тя сложи на вниманието на Гълъб Донев и съответната обстановка в едно държавно дружество „ Ел Би Булгарикум “: „ В него в индустриалната база в София работят 20 души, в администрацията сега работят 19. В момента назначавате нови 16 в администрацията. 35 админи ръководят 20 служащи в индустриалната база. Увеличавате бордовете, увеличавате администрацията и забележете - 4-ма души в този ръб в „ Ел Би Булгарикум “ за ноември месец за взели 15 704 лева заплати. В момента цялото сдружение се преустройва, тъй като за новата администрация няма бюра. “

Корнелия Нинова обърна внимание, че в Министерството на стопанската система е оставила решение за „ Ел Би Булгарикум “ да се усилят заплатите на служащите да се усилят с 20%, което сега е анулирано и тези пари са пренасочени към новата администрация и борда, които се назначават.
„ 35 админи на 20 служащи и ми казвате, че няма пари, че не може да се усилват приходите и че служебният кабинет не може да прави политика по приходите? “, недоумява Нинова. Тя настоя служебният министър председател да се ангажира най-малко да спре това в „ Ел Би Булгарикум “.
„ Г-н Донев, казвате, че служебният кабинет разработвал разнообразни разновидности на минимална работна заплата, с цел да ги предложи на постоянен подобен. Ако има постоянен подобен, служебният кабинет към този момент няма никакво право да предлага каквото и да е на постоянния “, опроверга още веднъж Нинова премиера Донев.

„ Второ, да допуснем, уважаеми сътрудници и български жители, че не съставим държавно управление. И какво – поради това, че служебният кабинет не предлага нарастване на заплатите и приходите, може до юни месец да оставим българският народ на мраз и апетит “, добави тя.
Лидерът на Българска социалистическа партия се обърна към народните представители: „ Предлагам сред първо и второ четене на закона за удължение на бюджета, импортиран от служебния кабинет, да създадем човешки, рационални, обществени оферти и да намерим болшинство, което да ги одобри. Ние настояваме за увеличение на минималната заплата, за увеличение на майчинството, за помощ за пенсионерите, за младежите като освободим до 26-годишните от налог върху приходите – цялостен обществен пакет. “

„ Уважаеми сътрудници, да не подминаваме безхаберието на служебния кабинет в този миг във връзка с българския народ и българската стопанска система. Или се опасяват, или не желаят, или не могат – тяхна си работа. Но наша отговорност е да не оставяме страната и народа си през зимата пред това тестване. Призовавам всички да участваме в тези диалози, които водим за бюджета и сред първо и второ четене, по този начин, както сме създали предишния път, никой да не изяснява, че не можело, да създадем оферти на импортирания от служебния кабинет бюджет и да го подобрим “, прикани Корнелия Нинова.

В умозаключение тя се обърна към Гълъб Донев: „ Г-н министър председател, не се измъквайте, че не знаете какво става във Вашите министерства и да питаме обособените министри. Казвате, че отговаряте за общата политика. Ами обща политика на този кабинет са всеобщите уволнения, всеобщата кавга - във всички министерства имате такива – всеобщо увеличение на администрации и на бордове, увеличение на заплатите на „ калинките “ в тези бордове, като отнемате от парите, избрани от нашето държавно управление за служащите. “

 

Министър-председателят отвърна, че в Министерски съвет си приказват и има чуваемост.

 

" Много добре направихте уточнението, че още от август месец Министерство на труда и обществената политика е почнала работата по другите разновидности за минимална работна заплата. Администрацията в министерството работи и приготвя разновидности, които да предложи за решение на постоянен кабинет, който да дефинира политиката по приходите в региона на минималната работна заплата ", отговори Донев. 

 

Нинова му сподели, че БСП има цялостен обществен кабинет и упрекна държавното управление в безхаберие, като прикани депутатите да не го подминават и да не оставят страната и народа си пред това тестване.

 

" Между първо и второ четене, както сме създали предишния път, никой да не изяснява, че не можело ", прикани тя. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР