Всички типове самолети и вертолети, с които разполагат българските военно-въздушни

...
Всички типове самолети и вертолети, с които разполагат българските военно-въздушни
Коментари Харесай

Преди парада за Гергьовден: Рекордьор на Гинес ще пилотира водещия Спартан

Всички видове самолети и вертолети, с които разполагат българските военно-въздушни сили ще вземат участие в утрешния церемониал във връзка празника на Българската войска. В небето над София, с изключение на изтребителите, жителите и гостите на столицата ще видят още щурмовата и транспортната летателна техника. Най-опитните ни въздушни асове през днешния ден репетираха два пъти, с цел да уточнят безусловно всяка секунда от полетите.

Рекордьор на " Гинес " за най-вече излитания и кацания за час, цели 40 и водач от българските Военно-въздушни сили. Това е капитан Николай Калайджиев, който ще пилотира водещия " Спартан " по време на парада на следващия ден.

" По-специфичното на полета е, че летим в двойка " Спартан " -и, един до различен. Като аз съм във водещия аероплан. Трябва строго да се съблюдава, скоростта, с цел да може водения аероплан да държи доста близка отдалеченост до нас и да може двата самолета да минат в точната минута, точната секунда на точното място ", споделя кап. Николай Калайджиев, старши водач в 16-та авиобаза.

Преди " Спартан " -ите, обаче над парада ще прелетят транспортните Л-410, известни с това, че могат да извършват задачи при рискови условия от -50 до +50 градуса, както и да кацат даже на къси и неасфалтирани писти.

" Особеността е дребната височина над града.Има високи здания над София, има и птици. Двойката също е предизвикателство, би трябвало да съблюдаваме дребна отдалеченост един до различен и времената, които би трябвало да съблюдаваме, гледаме да има не повече от 5 секунди отклоняване от точката, която ни е заложена ", споделя ст. л-т Стилиян Гаврилов, водач в 16-та авиобаза.

За старши лейтенант Гаврилов това ще първият полет над церемониал. Казва, че страстта и вълнението нямат място след качването в самолета:

" Докато сме горе тези усеща гледаме да ги изключим. Гледаме да бъдем експерти, с цел да бъдем безвредни. Все отново изпод са съгражданите ни, няма по какъв начин да си позволим да бъдем разчувствани. "

" Зрителите ще имат опция да видят безусловно всичката техника, която е на въоръжение във Военновъздушни сили, както и от сухопътни войски ", сподели още кап. Николай Калайджиев.

И двамата споделят, че тази специалност е осъществената им детска фантазия. И двамата не престават да мечтаят и да сбъдват фантазиите си - всеки ден. За кап. Калайджиев идната е след месец - два да сложи нов международен връх.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР