Всички тъканни банки, които вземат и съхраняват проби от пъпна

...
Всички тъканни банки, които вземат и съхраняват проби от пъпна
Коментари Харесай

Медицински надзор започва проверка на тъканни банки

Всички тъканни банки, които вземат и съхраняват проби от пъпна шнур, ще бъдат тествани от Изпълнителна организация Медицински надзор.
Целта на инспекциите е да бъде тествано дали се съблюдават условията на Закона за трансплантации на органи тъкани и кафези и Наредба № 6 от 2007 година за одобряване на Медицинския стандарт за трансплантация на органи тъкани и кафези - съоръжение, подготовка на личния състав, донорските досиета, постоянното водене на изискуемите регистри, отчетността към Медицински контрол, излиза наяве от издадената заповед на изпълнителния шеф на ИАМН Росен Иванов.
Заповедта идва след казуса със " Криосейв " и съхраняването на стволови кафези от пъпна шнур. Дъщерната компания на тъканната банка в България приключи активността си и по този начин провокира напрежение в доста фамилии, платили хиляди за скъпите проби.
Общо 11 тъканни банки правят активност по взимане, експертиза и предпазване на стволови кафези от пъпна шнур на територията на Република България, като 6 от тях съхраняват биологичен материал в България, а 5 в страни от Европейския съюз, оповестяват от ИАМН.
Крайният период за осъществяване на инспекциите е 8 ноември, като систематизирани резултати могат да се чакат в десетдневен период след тяхното привършване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР