Всички снимки Очаква се митрополитите да вземат решение относно отмяната на

...
Всички снимки
Очаква се митрополитите да вземат решение относно отмяната на
Коментари Харесай

Протест и контрапротест на свещеници и миряни пред Светия синод заради спорна наредба

Всички фотоси

Очаква се митрополитите да вземат решение по отношение на анулацията на разпоредба от 24 февруари 2024 година, която лиши миряните от правото да вземат участие в избора на двамата епископи, от които синодът ще избере митрополит. В 10 часа стартира съвещанието на Светия синод, на което ще стане ясно по какъв начин ще бъде определен Сливенският митрополит.

Засилено е полицейско наличие в региона на двата митинга. На място има много заграждения, които ще отделят протестиращите от контрапротестиращите.

Недоволните пред постройката на Светия Синод желаят вотът им да бъде почетен и да се отдръпна решението за анулиране за избора на сливенски митрополит. Те желаят избор сред номинираните за сливенски митрополит духовници Йеротей и Михаил.

Снимка: БТА

" Ние от Сливенска епархия сме събрани на молитвено бдение, а не на митинг, тъй като последните седмици се чуха доста и разнообразни обвинявания. Ние не сме навалица, ние сме народ Божий ", сподели свещеникът в храм " Успение Богородично " в Бургас отец Радослав Величков пред Българска национална телевизия.

Снимка: БТА

Пред храм-паметника " Александър Невски " са хората, които пазят синодалното решение.

Ситуацията в Българската православна черква е патова, тъй като на предходното си съвещание митрополитите трансформираха метода за гласоподаване и по този начин направиха вота на гласоподавателите недействителен.

Снимка: БТА

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския свещеник Михаил - 22 гласа. Само 6 дни по-късно синодът анулира този избор, като насрочи за 13 март, в синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил ", да се състои нов избор за Сливенски митрополит на мястото на умрелия при започване на януари Йоаникий. При това при изменени разпоредбите.

Снимка: БТА

Последваха митинги. Накрая от 12 митрополити шестима се оказаха " за " новите правила, а останалата половина " срещу ". Сега би трябвало да се реши дали на следващия ден ще се избира нов митрополит по новите или по старите правила.

На 7 март, Пловдивският митрополит Николай предложи на Светия синод да бъде одобрен и разгласен за постоянен епархийският избор, състоял се на 18 февруари в Сливен, като на 13 март сред двамата определени епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде осъществен и каноничният избор за Сливенски митрополит. Това стана известно тогава от мнение на Пловдивския митрополит Николай за решението за касирането на епархийския избор на Сливенски митрополит и издаването на Синодална разпоредба, признати на съвещание на Светия синод на 24 февруари.

Снимка: БТА

" В свое писмо до мен митрополит Йоан предлага през месец април да се организира нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето за какво, декларирам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Светия синод в съвещанието си на 12 март 2024 година да анулира всички свои решения от предходното съвещание, състояло се на 24 февруари 2024 година ", предложи тогава митрополит Николай.

Снимка: БТА

Свещеници и миряни от духовните околии в Сливенската епархия показаха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополит, и обявиха, че ще стачкуват пред Синодалната палата в София. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР