Всички сме чували за менопаузата, но колко от нас знаят

...
Всички сме чували за менопаузата, но колко от нас знаят
Коментари Харесай

Искаше ми се да знам тези неща за тялото си, когато бях на 43: всичко за перименопаузата

Всички сме чували за менопаузата, само че какъв брой от нас знаят какво е перименопаузата? Американската публицистика Тамсен Фадал намерено приказва в своя Instagram профил за тази малко известна тематика и споделя, че даже не е схванала, че минава през перименопауза. Оказва се, че дамите постоянно не разпознават признаците, свързани  с този стадий на бурни промени в телата им, защото няма задоволително информираност по тематиката. 

" Чувствате се по този начин сега не тъй като се побърквате, а тъй като минавате през перименопауза ", отбелязва Фадал и добавя  " Най-доброто нещо, което направих за себе си, беше да стартира да наблюдавам признаците си и да нося лист в лекарския кабинет всякога, когато отида ".
                             

Разяснението на думата ще ви обясни в най-общи линии какво значи това положение.  Перименопаузата значи „ към менопаузата “ и означава времето, през което тялото ви прави естествения преход към менопаузата, отбелязвайки края на репродуктивните години. Перименопаузата се назовава още менопаузален преход.

Жените стартират перименопауза на друга възраст. Може да забележите признаци на градация към менопаузата, като неточен менструален цикъл, някъде към 40-те години. Но някои дами виждат промени още в средата на 30-те. Нивото на естроген (основният женски хормон) в тялото ви се покачва и спада неравномерно по време на перименопаузата. Вашите менструации може да се удължат или съкратят и може да започнете да имате менструални цикли, при които яйчниците ви не освобождават яйцеклетка (овулация).

 перименопауза iStock

Може също да изпитате признаци, сходни на менопаузата, като горещи талази, проблеми със съня и вагинална сухота. Предлагат се лекувания за облекчение на тези признаци. След като сте минали през 12 поредни месеца без менструален цикъл, публично сте достигнали менопаузата и интервалът на перименопаузата е завършил.

Ето кои са признаците, присъщи за перименопаузата:
 Кои са признаците на перименопаузата  Кои са признаците на перименопаузата  Кои са признаците на перименопаузата  Кои са признаците на перименопаузата
Кога да посетите доктор

Някои дами търсят здравна помощ за признаците на перименопауза. Но други или толерират измененията, или просто не изпитват задоволително тежки признаци, с цел да им обърнат внимание. Тъй като признаците може да са фини и да се появят последователно, може да не осъзнаете първоначално, че всички те са свързани с едно и също нещо - хормонални съмнения на менопаузалния преход. Ако имате признаци, които пречат на живота или благосъстоянието ви, като горещи талази, промени в настроението или промени в половата функционалност, които ви тормозят, посетете вашия доктор.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook , последвайте ни в Instagram , намерете ни в TikTok .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР