Всички сме чували за Мачу Пикчу, Ангкор Ват или Петра.

...
Всички сме чували за Мачу Пикчу, Ангкор Ват или Петра.
Коментари Харесай

Неизвестни древни градове

Всички сме чували за Мачу Пикчу, Ангкор Ват или Петра. Знаем ли обаче къде се намират Персеполис, Куелап или Каракол?

По света има доста антични градове, някои от които са се трансформирали в всеобщи туристически залележителности, и други, останали по-неизвестни. Има и такива, сляли се с природата и изцяло забравени. Ето няколко по-малко известни исторически градове, налични за визити.

Карал, Перу

 Снимка 345972

Изследователите считат, че Карал е бил дом на една от първите антични цивилизации, обитавали Северна и Южна Америка. Този 5000-годишен мегаполис пази комплицирани структури, които потвърждават изобретателността на античния човек. В града е имало шест огромни стъпаловидни пирамиди, амфитеатри, храмове и жилища. През 2001 година град Карал влиза в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

Убар, Оман

 Снимка 345973

През 1992 година спътник открива античния град Убар в Оман. Наричат го още " Пясъчната Атлантида " и " Изгубеният град ". Някога Убар е бил значима точка по пътя на керваните с камили, които са се отправяли през пустинята към Индия и Китай, с цел да продават стоките си. Град Убар е просперирал поради таксата за вода, която пасажерите са плащали. Сега в града се организират археологически разкопки.

Сиудад-Пердида, Колумбия

 Снимка 345986

Разположен в Сиера Невада, Колумбия, Сиудад-Пердида е един малко прочут античен град. Руините предхождат града на инките - Мачу Пикчу, с близо 7000 години. Древното населено място е " намерено " през 1972 година и археолозите считат, че е бил столица, свързвала няколко други селища в региона, принадлежащи на хората на Тайрона.

Персеполис, Иран

 Снимка 345976

Персеполис, една от столиците на античната Персийска империя, през днешния ден е една от главните исторически и културни забележителности в Иран. Строителството му стартира през 521 година прочие Хр. Персеполис е разграбен и опожарен от войните на Александър Македонски през 330 година прочие Хр. Проучването на руините стартира в края на XIX век, а от 30-те години на ХХ век с останките се занимават немски, американски и френски учени. Запазени са остатъци от двореца на цар Дарий I, колони, барелефи и статуи. През 1979 година Персеполис е включен в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

Скара Брей, Шотландия

 Снимка 345978

Селището се състои от осем скупчени къщи, които са били населявани към 3180 година прочие Хр. - 2500 година прочие Хр. Счита се за най-запазеното неолитно населено място в Европа. Наричат го " Шотландският Помпей ", поради чудесно непокътнатите остатъци. Разположен е на най-големия от шотландските острови Оркни, този античен град предшества както пирамидите на Египет, както и Стоунхендж.

Куелап, Перу

 Снимка 345979

Този град-крепост е ситуиран на височина 3000 метра над морското ниво и е заобиколен от влажна тропическа гора. Куелап е издигнат сред 900 и 1100 година сл. Хр. от представители на античния народ чачапоя, наричани от инките " войни на облаците ". За първи път е проучен през 30-те години на ХХ век.

Копан, Хондурас

 Снимка 345980

Копан е именуван Царският град измежду джунглата. Той е бил един от най-големите градове на тази цивилизация, само че през IX век стартира крах и градът е зарязан по неразбираеми аргументи. През 1980 година Копан е включен в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. В града са непокътнати антични постройки, храмове, стадион за игра с топка, величествено стълбище, Музей за статуи на маите.

Каракол, Белиз

 Снимка 345981

Това е един от най-големите градове от цивилизацията на маите. Отново е открит през 1937 година и от този момент Каракол се смята за основната забележителност на Белиз. Останките на града са ситуирани на платото Вака, на височина 500 метра над морското ниво. Заемал е повърхност от 200 кв. км. След 1050 година градът е дефинитивно зарязан. Тук са се запазили голям брой каменни уреди, в това число впечатляващи пирамиди.

Маса Верде, Съединени американски щати

 Снимка 345984

Меса Верде е народен парк в Съединени американски щати, включен в Списъка на културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. Паркът се разгръща на повърхност от 211 кв. км и е прочут с каменните жилища на индианското племе анасази, издигнати към 1200 година Методите за строене на жилища на анасазите са били неповторими. Те са им разрешавали да строят жилища с по 150 стаи, и то на голяма височина. Интересното е, че както доста други антични култури и цивилизации, анасазите са изчезнали мистериозно към 1300 г.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР