Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два

...
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два
Коментари Харесай

Защо е толкова полезна рибата?

Всички сме чували по какъв начин диетолозите предлагат потреблението на риба два пъти седмично. Интересни статистики сочат, че народите, които имат природо-климатични предпоставки да добиват и хапват риба и други морски блага в обилие, в действителност са с по-висока междинна дълготрайност на живот, с по-малко сърдечно-съдови и ракови болести и въобще – с по-добро общо здраве. Затова, ние бихме предложили, да включите в ежеседмичното си меню, най-малко две рибни хранения, а за какво не и повече. И си знаете, нали, дано рибата е приготвена по здравословен метод, с цел да се запазят оптимално потребните й съставки. Гответе на плоча, на скара, на фурна, на пара.

Рибата е богата на:

омега 3-мастни киселини (предимно в морските, не в сладководните риби);

незаменимите аминокиселини фенилаланин, лизин, триптофан, метионин, треонин, хистидин и други, които нашето тяло не може единствено да създаде и се постанова да си набира отвън;

витамини – A, B1, B2, B12 (в рибния хайвер и в черния й дроб), C, D, E, K, PP;

микроелементите: калий, магнезий, фосфор, сяра и макроелементите: цинк, йод, кобалт, мед, селен, манган, флуор;

Видове риба съгласно количеството мазнини:

Постни - съдържат до 5% мазнини. Такива са толостолоб, тресчица, мерлуза, хек, бяла риба,щука, каракуда, калкан, кефал, лефер, пъстърва, попчета.

Полутлъсти – съдържат сред 5 и 10% мазнини – шаран, акула, нототен.

Тлъсти – съдържат над 10% мазнини – сардини, скумрия, сьомга, морска пъстърва, херинга, риба звук

Редовната консумация на риба:

Се грижи за добра сърдечно-съдова система и понижаване на кардио болесттите и пороците. Омега 3-мастните киселини превантират тъканите от възпаления, защищават от запушвания и стеснявания на кръвоносните съдове и др.;

Подобрява метаболитните процеси в организма;

Подпомага функционалностите на нервната система;

Намалява риска от ракови заболявания;

Е потребна за нашето зрение – изключително при хората в преклонна възраст – понижава се риска от макулна дегенерация;

Подобрява имунната система;

Балансира процесите на ендокринната система, а оттова и на половата система;

Действа удобно на храносмилателните органи;



Интересни обстоятелства за рибата:

Рибата е доста богата на полиненаситени мазнини и бедна на холестерол, нo количеството и типа на тези мазнини, зависят от типа на рибата, възрастта й и сезона на нейния улов.

Консумацията на някои типове риба (скумрия, риба меч и миди) може да докара до струпване на живак и олово в организма, което не е добре, тъй като има отровен резултат на клетъчно равнище. Това изключително се отнася и за по този начин модерната сьомга - постоянно проверявайте от какъв източник е тя. Най-рядка и най-полезна е дивата сьомга от Норевегия или Тихия океан, за разлика от тази, отглеждана във ферми.

Рибата се усвоява от храносмилателната ни система за към 2-3 часа, доста по-бързо от животинското месо. Това е по този начин, поради по-ниското наличие на съединителна тъкан. При рибните белтъци, колагенът е допълнително за сметка на еластина, което прави нейното месо доста по-крехко и лесносдъвкаемо и смилаемо.

През зимния сезон увеличете потреблението на рибни артикули. През студените мрачни месеци се обостря дефицитът на витамин Д, който се синтезира, чрез слънчевите лъчи. Рибата е богата на този витамин. Така ще предотвратите чувството за несъразмерна отмалялост, проблеми със съня, понижен имунитет, болки в костите и ставите, зрителни проблеми и така нататък.

Речните риби са по-бедни на омега 3 спрямо морските и океанските. Най-богати на полиненаситени мазнини са дълбоководните океански риби като сьомга, сардина, херинга, есетра.

Рибата има доста висока хранителна стойност, а в това време съвсем е лишена от въглехидрати и нездравословни мазнини, което я прави желана храна за диети, бодибилдинг и здравословни хранителни режими.

Според постещите, рибата не е " блажна храна " и се позволява в избрани дни - Никулден и дните без сряда и петък. Според вегетарианците и веганите, рибата е също толкоз жив организъм, колкото агнето или телето и етичните съображения тежат с цялостна мощ - те обаче би трябвало да се постараят да си набират есенциалните мазнини от друго място.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР