Всички с нетърпение очакват как (дали) ще се справи Русия

...
Всички с нетърпение очакват как (дали) ще се справи Русия
Коментари Харесай

Един ден дели Русия от фалита?

Всички с неспокойствие чакат по какъв начин (дали) ще се оправи Русия с първото си огромно заплащане на външен дълг, след като светът наложи невиждани финансови наказания поради експанзията в Украйна.  В сряда Москва би трябвало да погаси към 117 млн. $ -  лихви по две доларови облигационни излъчвания. Прогнозите, че страната няма да може да обслужва отговорностите си, се множат, а самата Русия ги подсилва с недоволства, че Западът се пробва да я докара до " неестествен банкрут ".

" Замразяването на валутните сметки на Банката на Русия и на съветското държавно управление може да се преглежда като предпочитание на редица непознати страни да провеждат неестествен дефолт, който няма действителни стопански учредения ", съобщи финансовият министър Антон Силуанов.

Миналата седмица рейтинговата организация Fitch намали рейтинга на държавния дълг на Русия до категорията " junk " (боклук) , като разясни, че решението отразява мнението, че банкрутът е " неминуем ". И МВФ разгласи, че " дифолтът " наподобява все по-неизбежен. Но съветските управляващи упорстват, че могат да покриват отговорностите си. Само че заплащанията няма да са във валутата на задълженията, а в рубли -  по обменния курс на съветската централна банка в деня на заплащането. 

Очакваме Русия да изпадне в несъстоятелност в най-скоро време, разясняват през днешния ден от " Блумбърг ". Известната организация показва, че външният дълг на Русия доближава 150 милиарда $, и обрисува три вероятни сюжета: 

- Русия съумява в сряда да погаси дълга в долари и отсрочва банкрута - до идващото заплащане

- Плаща, само че в рубли вместо в долари. Това обаче действително би означавало дифолт, тъй като такова заплащане не е задоволително за кредиторите. 

Изобщо не заплаща. В този случай има 30-дневна пролонгация. Ако и след гратисния интервал не преведе дължимата сума в долари, това значи банкрут.

 

Санкциите против Москва поради нейната " военна интервенция " в Украйна нанесоха невиждан удар върху банковата и финансовата система на Русия, като огромна част от валутните ѝ запаси бяха замразени. Властите поставят обезверени старания да пресекат приключването на капитали в чужбина и да удържат срутва на рублата.  

Русия към този момент е преживявала банкрут.  През август 1998 година страната девалвира рублата, разгласи, че не моге да обслужва отговорностите си и вкара мораториум върху заплащанията към задгранични кредитори. Това провокира земетресения на финансовите пазари.

В неделя ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева сподели, че западните наказания в отговор на нашествието на страната на 24 февруари в Украйна съществено ще ударят Русия, като ще свият действителните приходи и покупателната дарба на руснаците. Тя предизвести, че несъблюдение по съветския дълг към този момент не може да се счита за „ необикновено събитие “.

Недоверието на финансовите пазари към Русия е явно - съветските суверенни доларови облигации към този момент се търгуват на към 20 цента за един $, показват анализатори. 

Държавният външен дълг на Русия не е огромен. Той  е към 20 милиарда $. Но глобите удрят цялата й стопанска система и за доста компании ще се окаже мъчно и даже невероятно да обслужват заемите си. 

 

Миналата седмица рейтинговата организация Fitch намали рейтинга на държавния дълг на Русия още повече в категорията " junk " (боклук) , като разясни, че решението отразява мнението, че банкрутът е " неминуем ".

Силуанов отхвърля, че Русия " не може да извърши отговорностите " по държавния си дълг,. Той съобщи, че Русия " е подготвена да прави заплащания ", само че в рубли, и по  обменния курс на съветската централна банка в деня на заплащането, в това число и по своите еврооблигации, издадени от 2018 година насам.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР