Всички решения взети на заседанието от 24 февруари да бъдат

...
Всички решения взети на заседанието от 24 февруари да бъдат
Коментари Харесай

И митрополит Николай предлага връщане на епархийско събрание в изборите за митрополити

Всички решения взети на съвещанието от 24 февруари да бъдат анулирани на идното съвещание на 12 март, предлага пловдивския митрополит Николай , съобщи БНР.

Предложението на митрополита идва след поредност от проблеми, свързани с избирането на нов Сливенски митрополит , откакто митрополит Йоаникий умря на 84-годишна възраст и цели да уталожи пристрастеностите.

На 18 февруари епархийско изборно заседание излъчи двама претенденти , които да оглавят Сливенската метрополия - Константийският свещеник Михаил и Агатаполския свещеник Йеротей.

На 24 февруари обаче, след голям брой подадени тъжби, изборите се касират, като Светият Синод приема решение, с което приема разпоредба, която планува бъдещите митрополити да бъдат избирания от Светия Синод, а не от епархийско заседание, както е било до момента.

Припомняме, че във връзка касирането на изборите и приемането на решението от Светия Синод, което изключва епархийското заседание от изборите за митрополити, имаше митинг пред Сливенската метрополия.

След гибелта на митрополит Йоаникий, краткотрайно за началник на Сливенската митрополия беше определен варненският митрополит Йоан . Той се срещна с недоволни свещеници, които не поддържат касирането на изборите и приемането на наредбата от Светия Синод и желаеха изборът на свещеник Йеротей за Сливенски митрополит да бъде приет.

Митрополит Йоан също не поддържа синодалната разпоредба.
 Духовници и миряни стачкуваха пред Сливенската митрополия
Духовници и миряни стачкуваха пред Сливенската митрополия

Те са недоволни от решението на Светия синод да касира изборите за нов митрополит
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР