Всички работници, които имат да получават неизплатени заплати за последните

...
Всички работници, които имат да получават неизплатени заплати за последните
Коментари Харесай

16 май е крайният срок за подаване на заявления за неизплатени заплати

Всички служащи, които имат да получават неизплатени заплати за последните три години, т.е след 1 февруари 2015 година имат тримесечен период да подадат заявки в Регионалната дирекция на Национален осигурителен институт. Срокът е до 16 май. Трябва да декларират, че работодателят им е банкрутирал, във връзка с него е стартирана процедура по неплатежоспособност, те имат неизплатени заплати или обещетения и желаят да бъдат компенсиране от Фонда за гарантиране на вземания. Това сподели в " Още от деня " националният омбудсман Мая Манолова, която показа, че това е огромната борба, на която е посветила десетки часове през 2017 година Тези, против които не е почнала процедура по неплатежоспособност, могат да подадат молба в Инспекцията по труда. Вече има подадени 1400 заявки за последния месец, месец и половина.

Промяна на избора на омбудсман е суверенно решение на Народното събрание, който избира омбудсмана. Това сподели в " Още от деня " Мая Манолова, народен омбудсман. По думите ѝ депутатите имат своите учредения, с цел да бъде обезпечена оптималната бистрота. " Голямото ми терзание не е в метода на избор, колкото в критериите, които ще приложат депутатите. Много ми се ще да не употребяват партийни, а професионални критерии, тъй като институцията не е партийна. В България се одобри, че е по-демократичен, явен и транспарантен в явният избор. Всеки застава с лицето си. Не мисля, че има някаква драма в смяната на избора от скришен в очевиден. ", сподели още Манолова. " Това, което се пробвам с моя екип, е отбрана на всички права и свободи на българските жители. ", бяха думите ѝ.

По тематиката за децата сираци Манолова разяснява, че сигурно системата за протекция има потребност от обзор, тъй като доста неща са неразбираеми и даже неуместни.
Мая Манолова, омбудсман: Много е незаслужено настоящето положение. Децата сираци са осъдени един път от ориста за това, че са без родители и повторно от страната, институциите, тъй като критериите за приемане на финансова поддръжка в действителност са неуместни. Например, с цел да получава наследствена пенсия едно дете-сирак би трябвало неговият умрял родител да има трудов стаж от 3-5 години. За да получи едно дете лична пенсия, финансова поддръжка от страна, би трябвало неговият жив родител да не работи и приходът на член от сем. да бъде в границите на 75 лева Това значи двама души да имат месечен приход от 150 лева Това е цялостен парадокс.
В предаването омбудсманът разяснява още, че към този момент има сериозна чуваемост и схващане в институциите. По думите ѝ 24 000 са общо децата без един или двама родители, а от тях 18 000 получават наследствена пенсия, т.е става въпрос за към 5500 деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР