Всички проверки, направени в Майчин дом“, не откриват законови нарушения.

...
Всички проверки, направени в Майчин дом“, не откриват законови нарушения.
Коментари Харесай

Хинков подава оставка, ако са го подвели в доклада за Пирогов

Всички инспекции, направени в „ Майчин дом “, не откриват законови нарушавания. Последната такава е била осъществена от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), а преди този момент прокуратурата се е отказала от формиране на досъдебно произвеждане, заяви здравният министър Христо Хинков пред Българска телеграфна агенция.

От Сметната палата също не са разкрили нарушавания. В този случай нямам никакви учредения да сменя шефа на „ Майчин дом “, добави той. В отговор на въпрос дали би трябвало да има законова смяна, която да не позволява шефовете на лечебните заведения да получават неведнъж по-високи приходи от чиновниците си, министър Хинков сподели, че такава смяна би била доста сложна, защото лечебните заведения са обществени предприятия със лична стопанска сметка. Там, където мениджърът е добър, болничното заведение е на облага, а финансовото положение на „ Майчин дом “ ясно демонстрира устойчива наклонност за излизане от усложненията, в които е била преди няколко години, добави той. 

В „ Пирогов “ обстановката е друга, защото болничното заведение има 34 млн.лв. заем, който е най-големият заем от всички лечебни заведения, сподели още министър Хинков. „ Пирогов “, както и Александровска болница са от извънредно огромно публично значение и би трябвало да бъдат подкрепяни. Въпросът в „ Пирогов “ е обвързван с това, че съгласно одитния отчет шефът на болничното заведение е направил фрапантни нарушавания на Закона за публичните поръчки. Ако се окаже, че данните в отчета са измислени от ръководителя на звеното „ Вътрешен одит “ в Министерството на здравеопазването, аз би трябвало да си подам оставката, ръководителят на одита и още ред други лица би трябвало да си подадат оставките, добави министър Хинков.

Проверката в „ Пирогов “ е назначена преди моето встъпване в служба и в този смисъл внушенията, че аз като министър мога да повлияя на констатациите, са неточни, уточни той. На мен ми е показан отчет, в който са установени законови нарушавания и въз основата на този отчет, съм подхванал съответните дейности, които са напълно в пълномощията ми, добави министър Хинков. 

Статутът на „ Пирогов “ е ясно обозначен и той е обществено дружество, сподели министър Хинков в отговор на въпрос дали се обмисля смяна. Ако го променим – по чл.5 от Закона за лечебните заведения, в който се показва, че центровете за незабавна здравна помощ, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, центровете за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести, както и лечебните заведения към Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, Министерството на защитата, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правораздаването и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията се основават от страната, значи, че ще би трябвало да се промени не дребна част от неговите функционалности за действия, които не са незабавни.

Ако би трябвало да посочим, че „ Пирогов “ е болница единствено за незабавни случаи, това може би ще ограничи огромна част от функционалностите и още повече ще се задълбочи финансовото положение на лечебното заведение, тъй като незабавната помощ постоянно води до недостиг, счита проф. Хинков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР