Всички процедури по обезвреждане на бойния дрон край Тюленово са

...
Всички процедури по обезвреждане на бойния дрон край Тюленово са
Коментари Харесай

Комисията по отбрана изслуша Тодор Тагарев извънредно за дрона

Всички процедури по неутрализиране на бойния дрон край Тюленово са спазени. Тепърва ще се прави разбор от кое място е пристигнал той.


Това са главните заключения от днешното изключително чуване на министъра на защитата Тодор Тагарев в отрасловата комисия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

След началото на експанзията на Русия в Украйна, войната към този момент е напълно покрай нашите граници и има опасности, заключи Тагарев.

Министърът заяви, че се работи по хипотези за появяването на дрона, в границите на няколко часа обаче не може да даде цялостна информация.

Хипотезата сега е, че този дрон е паднал във водата заради някаква причина – радиосмущения, липса на гориво, няма по какъв начин да кажем и морското течение го е изхвърлило на брега. Бил е известно време във водата този дрон, сподели Тагарев пред депутатите.

Тагарев сподели, че са реагирали и работили според протоколите.

„ На разсънване екип потегля за Тюленово. Взема всички ограничения за сигурност – с ограничение на зоната, в която се намира дронът и за метода, по който е взривен този дрон. Взети са ограничения взривната вълна да не отива към брега, а към морето. В 11.00 часа дронът е взривен. Няма никакви провали. Спазени са всички ограничения за сигурност. Няма заплаха за жителите и околната среда ”, увери той.

„ Едва ли ще можем да кажем с цялостна увереност и сигурност от къде идва този дрон. Може да идва и от едната страна и другата страна ”, изясни министърът.

Той заяви, че ежеседмично се изпращат екипи за заличаване на невзривени муниции. „ Нито е ставало дума за дронове, нито за мини и други За първите седем месеца на тази година 34 пъти са извеждани такива екипи за заличаване на невзривени муниции. Неутрализирани са 127 броя боеприпаса. Участвали са в тези интервенции 161 военнослужещи и 68 единици техника. 34 случая за 7 месеца ”, осведоми Тагарев и сподели, че приблизително един път на седмица вадят подобен екип, с цел да прави активност, потребна за нашето общество.

Тагарев разяснява, че армията ни непрекъснато прави учения. “Според мен покачваме степента на подготвеност ”, уточни той.

Според него армията има избрани отговорности и в тази ситуация с Тюленово, в случай че е имало забавяне по веригата, е било минимално. Той уточни, че оборудването – костюмите, които носят сапьорските екипи и които жителите са гледали по филмите, са доста скъпи.

„ Оперативна помощ и оперативно взаимоотношение можем да чакаме от нашите сътрудници, тъй като все още помощта е ориентирана към Украйна “, добави военният министър.

Тагарев разяснява и базата на НАТО, която евентуално ще коства милиони. „ 100 млн. лв. според мен биха били най-ефективния метод за вложение в нашата сигурност и защита. Тези италианци и други, които идват си покриват всички разноски. Те си ги заплащат, за са подсигуряват нашата сигурност ”, разясни той.

Бившият министър на защитата Димитър Стоянов също изрази мнение.

„ С регионалните шефове да се организира семинар, с цел да им се изясни по какъв начин да работят в такива обстановки ”, предложи той. Освен това Стоянов сподели, че във Военноморското учебно заведение има системи за наблюдаване, в това число и на симулации, които демонстрират къде са морските течения и това може да се приложи като мярка за наблюдаване на морските ни пространства. За наблюдаване някогашният министър на защитата сподели, че можем да използваме и хеликоптерите на Военноморски сили. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР